BUSINESS & FINANCE

Απώλειες της τάξης του 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες

Φωτ. Intimenews

Διαστάσεις παίρνουν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις από τη μετάλλαξη του ιού προκαλούν αναζωπύρωση των κορωνο-ανησυχιών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί στο όριο των 760 μονάδων, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο -10%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 4,75% και διαμορφώνεται στις 762 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 749 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες. Ενδεικτικό της έντασης της διόρθωσης είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όταν και ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «κάτσει» -έστω μετά κόπων και βασάνων- στο τεχνικό όριο των 800 μονάδων, οι μέχρι στιγμής απώλειες αγγίζουν τις 37 μονάδες.

Όπως είναι εύλογο, η είδηση της μετάλλαξης του ιού επηρεάζει εξίσου αρνητικά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 3% στις 384 μονάδες. Οι απώλειες δε, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη αγγίζουν το 3,5%. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο Dow Jones χάνει 500 μονάδες στην pre-market. 

Στο -10% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο κλάδος των τραπεζών αναδεικνύεται ως η αχχίλειος πτέρνα του Χ.Α., καθώ παρουσιάζει διψήφιες απώλειες, χάνοντας πάνω από το 10% της αξίας του και διολισθαίνοντας στις 459 μονάδες. Μάλιστα, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κάτω του τεχνικού σημείου των 2 ευρώ, ενώ υπό απειλή βρίσκεται και το όριο του 1 ευρώ για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Οι διακυμάνσεις των τραπεζικών τίτλων:

  • Alpha Bank -11,54% 0,866 ευρώ
  • Attica Bank -8,28% 0,1972 ευρώ
  • Eurobank -11,02% 0,5188 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -7,20% 1,9905 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -13,62% 1,034 ευρώ

Στο -10% η Aegean

Όσον αφορά το ταμπλό, οι πωλητές έχουν πάρει ξεκάθαρο «κεφάλι» έναντι των αγοραστών, οι οποίοι αγνοούνται από το πρωί. Οι πιέσεις είναι υψηλότερες στις μετοχές των εταιρειών, οι οποίες επρόκειτο να επωφεληθούν περισσότερο από την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως για παράδειγμα η Aegean. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι, η βουτιά για τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας άγγιζε το 10%.

Κατά 7,23% διολισθαίνει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ οι απώλειες σε Lamda Development, ΟΠΑΠ και Motor Oil ξεπερνούν το 6%. Συνολικά, αυτή την ώρα, μόλις τέσσερις μετοχές κινούνται ανοδικά, 95 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίζεται στα 50,7 δισ. ευρώ.

Αλλαγή δεδομένων (;)

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού φαίνεται ότι προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι υπό τον φόβο μιας νέας χρηματιστηριακής αναταραχής, σπεύδουν να διαφυλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προχωρώντας σε μπαράζ πωλήσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάλλαξη του ιού δεν πρόκειται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιστροφής στην κανονικότητα. Κάτι το οποίο ήδη αποτιμάται από την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι την Παρασκευή, οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ένα εντυπωσιακό rebound των ελληνικών μετοχών κατά τη διάρκεια του 2021, χάρη στην πρόοδο του εμβολίου, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την εξομάλυνση της οικονομίας. Στα θετικά προσμετρούσε και η εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

«Διαπιστώνουμε ότι κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών χάρη στην ισχυρή στήριξη που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τις κινήσεις των ελληνικών αρχών προς την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» έγραφε την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News