BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χωρίς ορμή στις 780 μονάδες

Χρηματιστήριο: Χωρίς ορμή στις 780 μονάδες

Στο τεχνικό όριο των 780 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχείρησε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της χθεσινής διόρθωσης. Ωστόσο, η ανοδική αντίδραση «συνάντησε» ορισμένους φραγμούς προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κερδών.

Πιο αναλυτικά, παρότι ο Γενικός Δείκτης στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινούταν άνω των 785 μονάδων, εντέλει αποχαιρέτισε τη συνεδρίαση με άνοδο της τάξης του 1,38% και διαμορφώθηκε στις 780,21 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 774 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 787 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτη κατάφερε να ανακτήσει μόλις 10 μονάδες σε σχέση με τη Δευτέρα, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε να κερδίζει έως και 20 μονάδες, δηλαδή το 50% των χθεσινών απωλειών.

Η προσπάθεια για ισχυρή ανάκαμψη φαίνεται ότι «σκόνταψε» στον χαμηλό συναλλαγματικό τζίρο, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 48 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της εορταστικής «απραξίας» των επενδυτών. Οι τελευταία, άλλωστε, κατά παράδοση απέχουν από την δραστηριότητα των τελευταίων ημερών του έτους.

Αυτό, βέβαια, αναμένεται να αλλάξει στις αρχές του Ιανουαρίου, όταν οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουν τις πρώτες ενδείξεις για τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, κάτι το οποίο θα αποκρυσταλλώσει την ευρύτερη τάση στην ελληνική αγορά.

Στο +3% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, o τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό -6%, κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι του Γ.Δ., παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 3%, με αποτέλεσμα να τερματίσει μία ανάσα πριν τις 500 μονάδες. 

Οι τραπεζικές διακυμάνσεις:

  • Alpha Bank +0,78% 0,907 ευρώ
  • Attica Bank +12,38% 0,227 ευρώ
  • Eurobank +4,06% 0,5744 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,55% 2,092 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,28% 1,086 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας -αν δεν το έχει ήδη πράξει- η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το σχέδιο για τη δημιουργία bad bank, η οποία -μαζί με τον «Ηρακλή»- θα συνεισφέρει στην οριστική αντιμετώπιση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Κυριαρχία αγοραστών, χαμηλός τζίρος

Στο ταμπλο, οι αγοραστές είχαν από το πρωί τον πλήρη έλεγχο έναντι των πωλητών, με την υψηλότερη ώθηση να δέχονται οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες χθες υπέστησαν τη μεγαλύτερη πίεση. Εντυπωσιακό ήταν το rebound στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύθηκε στο +4,41%.

Στο +3,05% έκλεισε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την πρόταση των Ολλανδών της Reggeborgh για το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετοχών. Ως διευθύνοντα σύμβουλο προτείνουν τον πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο.

Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, παράλληλα, σημείωσαν κέρδη άνω του 3,5% και του 2%, αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινήθηκε η μετοχή της ΟΛΠ, η οποία διαμορφώθηκε στα 19,40 ευρώ. Συνολικά, 89 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 16 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τζίρος των συναλλαγών, βέβαια, διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν υπερέβη τα 48 εκατ. ευρώ, με μόλις 25,4 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια -απόρροια της χριστουγεννιάτικης ραστώνης των επενδυτών. Η κεφαλαιοποίηση δε, κυμάνθηκε στα 52 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Alpha Bank +0,78% 7,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 0% 6,3 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ +1,56% 4,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +2,55% 4,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +2,24% 3,1 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank +0,78% 7,6 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +4,06% 5,3 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +0,28% 2,4 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +1,03% 2 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +2,55% 1,9 εκατ. τεμάχια

Rebound λίγο πριν την bull market (;)

Η ελληνική αγορά, όπως κατέδειξε η σημερινή συνεδρίαση, προσπάθησε να αντιδράσει μετά την χθεσινή ισχυρή διόρθωση, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε απώλεια 30 μονάδων. Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech από την Κομισιόν, η έναρξη των εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Δεκεμβρίου και η διαβεβαίωση των επιστημόνων ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έναντι του νέου στελέχου του ιού, αποτέλεσαν τα εχέγγυα, στη βάση των οποίων εδράστηκε το ανοδικό momentum της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χθεσινή κίνηση, η οποία απομάκρυνε τον Γενικό Δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αποδείχθηκε ένα σημαντικό «πισωγύρισμα» για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας πλήρους ανάκαμψης των μετοχών και εξάλειψης των ετήσιων απωλειών, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται πέριξ του 15%, ενώ στις τράπεζες αγγίζουν το 40%. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως επεσήμαναν στο moneyreview.gr αναλυτές της αγοράς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης bull market, η οποία θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 900 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίες πρωτο-έκαναν την εμφάνισή τους τον Νοέμβριο, στηρίζοντας τα κέρδη – ρεκόρ του μήνα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επενδυτές αυτοί θα επαναδραστηριοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου, πυροδοτώντας ακόμη μία ανοδική κίνηση. Μέχρι τότε, βέβαια, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί μια πλάγια-πλαγιοανοδική τάση, σενάριο το οποίο ενισχύεται κι από τους παραδοσιακά χαμηλούς όγκους συναλλαγών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News