BUSINESS & FINANCE

Νέος «ιός» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δοκιμάζονται οι αντιστάσεις του Γ.Δ.

Νέος «ιός» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν σταθερά το 2,5%, καταγράφει στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την επιβεβαίωση της μετάλλαξης του ιού, εξέλιξη η οποία έχει σκορπίσει ντόμινο ανησυχιών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ως εκ τούτου, για το χρονικό πλαίσιο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο Γενικός Δείκτης, από το πρωί της Δευτέρας, δεν έδειξε την οποιαδήποτε πρόθεση διατήρησης του τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, το οποίο κατερρίφθη μετά κόπων και βασάνων την Παρασκευή. Έτσι, αυτή την ώρα (11.00), εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2,69% και διαμορφώνεται τις 779 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 775 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 793 μονάδες.

Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει ήδη χάσει πάνω από 21 μονάδες, με τον τζίρο να υπερβαίνει τα 10,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Όπως είναι εύλογο, η είδηση της μετάλλαξης του ιού επηρεάζει εξίσου αρνητικά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 1,70% στις 389 μονάδες. Οι απώλειες δε, σε Παρίσι και Φρανκφούρτη αγγίζουν το 2%. 

Στο -5% οι τράπεζες

Από τον αρνητικό κλοιό δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν ούτε οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρές απώλειες άνω του 5%, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να περιορίζεται στις 486 μονάδες. Μάλιστα, εφόσον οι πίεσεις διατηρηθούν, δεν αποκλείεται να απειληθούν τόσο η τιμή των 2 ευρώ/μετοχή στην Εθνική Τράπεζα όσο και η τιμή του 1,10 ευρώ/μετοχή στην Τρ. Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, οι διακυμάνσεις των τραπεζικών τίτλων:

  • Alpha Bank -5,31% 0,927 ευρώ
  • Attica Bank -2,33% 0,21 ευρώ
  • Eurobank -5,11% 0,5532 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,96% 2,06 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,43% 1,144 ευρώ

Ξεκάθαρο προβάδισμα για τους πωλητές

Όσον αφορά το ταμπλό, οι πωλητές έχουν πάρει ξεκάθαρο κεφάλι έναντι των αγοραστών, οι οποίοι αγνοούνται από το πρωί. Οι πιέσεις είναι υψηλότερες στις μετοχές των εταιρειών, οι οποίες επρόκειτο να επωφεληθούν περισσότερο από την σταδιακή άρση των μέτρων, όπως για παράδειγμα η Aegean (-4%). Κατά 3,5% διολισθαίνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ οι απώλειες σε Ελλάκτωρ και Motor Oil αγγίζουν το 3%. 

Συνολικά, αυτή την ώρα, μόλις οκτώ μετοχές κινούνται ανοδικά, 64 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίζεται στα 51,9 δισ. ευρώ.

Αλλαγή δεδομένων (;)

Η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού φαίνεται ότι προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι υπό τον φόβο μιας νέας χρηματιστηριακής αναταραχής, σπεύδουν να διαφυλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προχωρώντας σε μπαράζ πωλήσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μετάλλαξη του ιού δεν πρόκειται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων και επιστροφής στην κανονικότητα. Κάτι το οποίο ήδη αποτιμάται από την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι την Παρασκευή, οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ένα εντυπωσιακό rebound των ελληνικών μετοχών κατά τη διάρκεια του 2021, χάρη στην πρόοδο του εμβολίου, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την εξομάλυνση της οικονομίας. Στα θετικά προσμετρούσε και η εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

«Διαπιστώνουμε ότι κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών χάρη στην ισχυρή στήριξη που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τις κινήσεις των ελληνικών αρχών προς την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» έγραφε την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth.

moneyreview.gr

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News