Business & Finance Παρασκευή 3/06/2022, 07:30
BUSINESS & FINANCE

Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος στα 87

Πώς να γίνεις δισεκατομμυριούχος στα 87

Το 1995 ο Giuseppe Crippa έβαλε τέλος στην 35 ετών καριέρα του, βγαίνοντας σε πρόωρη συνταξιοδότηση από την εταιρεία ημιαγωγών STMicroelectronics. Παίρνοντας την αποζημίωση που του αναλογούσε, ο Crippa αντί να απολαύσει την συνταξιοδότηση, αποφάσισε πως είναι η ιδανική ευκαιρία για να ξεκινήσει την δική του εταιρεία.

Έτσι, «γεννήθηκε» η Technoprobe, η οποία ανέπτυσσε μία ιδέα που τριγυρνούσε στο μυαλό του Crippa επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Σε μία μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, η Tehnoprobe ξεκίνησε να  κατασκευάζει κάρτες ανίχνευσης (probe cards), συσκευές που εφαρμόζουν σε μικροτσίπ, ώστε να ελέγχεται πως λειτουργούν σωστά. Για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, ο Crippa πουλούσε τα προϊόντα κατά κύριο λόγο στον πρώην εργοδότη του.

Σήμερα, 27 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Technoprobe είναι μία από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές καρτών ανίχνευσης στον κόσμο και παρέχει το προϊόν της σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Qualcomm, η Samsung και η Nvidia, αλλά και σε κατασκευαστές μικροτσίπ, όπως η AMD, η Intel και η TSMC.

Πέρυσι, η Technoprobe ξεπέρασε τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την αμερικανική FormFactor, φτάνοντας τα καθαρά έσοδα 136 εκατ. δολαρίων. Αυτή τη στιγμή, την εταιρεία διαχειρίζεται ο ανιψιός και ο γιος του Crippa, οι οποίοι εισήγαγαν την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τον Φεβρουάριο. Με την IPO, ο πλέον 87χρονος Crippa, ο οποίος έφυγε από την διοίκηση της εταιρείας το 2017, αποκόμισε σχεδόν 4 δισ. δολάρια, χάρη στο μερίδιό του κατά 75% στην εταιρεία.

Πρόκειται για έναν από τους 8 νέους δισεκατομμυριούχους του 2022, που ξεπερνούν τα 80.

Τα πρώτα βήματα

Η εταιρεία ξεκίνησε όμως βέβαια από πολύ χαμηλά. Ο Crippa χρησιμοποίησε τα χρήματα που πήρε από την αποζημίωση της προηγούμενης δουλειάς του και άφησε πίσω του το home office. Το 1996 απασχολούσε 10 εργαζομένους, ενώ στην συνέχεια στην εταιρεία μπήκαν και μέλη της οικογένειάς του. Ο ένας ήταν ο ανιψιός του, ο οποίος μόλις είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός τηλεπικοινωνιών και ο άλλος ο μικρότερος γιος του, ο οποίος είναι χημικός μηχανικός.

Η εταιρεία διογκώθηκε ταχύτατα και επεκτάθηκε στη Γαλλία το 2011 και τη Σιγκαπούρη του 2004, καθώς και στις ΗΠΑ το 2007. Επί πολλά χρόνια ο μοναδικός της πελάτης ήταν η STM, ωστόσο στη συνέχεια επεκτάθηκε ραγδαία και το 2019 υλοποίησε ένα επενδυτικό σχέδιο 100 εκατ. εκατομμυρίων για να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά. Εξαγόρασε έναντι 40 εκατ. εκατομμυρίων την αμερικανική Microfabrica, η οποία κατασκευάζει υλικά μέσω 3D printer για κάρτες ανίχνευσης.

Με την εξαγορά αυτή, η Technoprobe μπόρεσε να φτιάξει μικρότερες και πιο αποδοτικές κάρτες ανίχνευσης, όσο τα μικροτσίπ γίνονται μικρότερα και πιο σύνθετα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes

Διαβάστε επίσης:

Ο 25χρονος που έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος – Τι δουλειά κάνει

Ποτέ δεν είναι αργά: 10 άνθρωποι που έκαναν μεγάλη επιτυχία μετά τα 40

Bill Gates: Πώς ξοδεύει τα 128 δισεκατομμύριά του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News