Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 18:01
BUSINESS & FINANCE

Tέσσερα πράγματα που μπορούν να μάθουν οι άλλοι CEOs από τον Μασκ

Tέσσερα πράγματα που μπορούν να μάθουν οι άλλοι CEOs από τον Μασκ

Η είδηση της εβδομάδας ήταν ο Ίλον Μασκ κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του Twitter αντί του ποσού των 44 δισ. δολαρίων.

Το φλερτ με το Twitter έγινε με αρκετά επιθετικό και ανορθόδοξο τρόπο, δύο τυπικά στοιχεία του στυλ με το οποίο λειτουργεί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Από την επανεφεύρεση της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι την προσπάθεια αποικισμού του Άρη και από την αψήφηση των νόμων μέχρι τα tweets που επηρεάζουν τις αγορές, ο Μασκ δείχνει ότι απεχθάνεται τη συμβατικότητα τόσο στην προσωπική ζωή όσο και στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Σύμφωνα με ειδικούς, πολλοί άλλοι CEO θα μπορούσαν να μάθουν από το αφεντικό της Tesla: η περιφρόνηση για το status quo, η ικανότητα να πουλάει το όραμά του, η δυνατότητα να επιλύει προβλήματα με πρωτότυπο τρόπο.

Από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφύγουν το γεγονός ότι δεν νοιάζεται για το τι λέει και το πώς το λέει, ενώ είναι γνωστό ότι είναι σκληρός με τους συνεργάτες τους.

Ακολουθεί το οραμά του

Ο 50χρονος επιχειρηματίας έχει μια τρομερή ικανότητα να πείθει καταναλωτές, επενδυτές και εργαζόμενους να τον βοηθήσουν στην όποια αποστολή του.

Για παράδειγμα, πήρε δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της Tesla, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έγινε επικερδής από το 2021 και μετά. Επίσης, η SpaceX εξακολουθεί και έχει εύνοια παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και αποτυχίες.

Δεν «πουλάει» απλά τις εταιρείες του. «Πουλάει» έμπνευση και απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Η Tesla ήταν η απάντηση για να απομακρυνθεί ο κόσμος από τα βενζινοκίνητα, με τον Μασκ να συνδυάζει την πολυτέλεια με τη φιλική για το περιβάλλον οδήγηση. Η SpaceX έκανε την αποίκηση του διαστήματος ιδιωτική υπόθεση.

Τώρα, ο Ίλον Μασκ υπόσχεται μια νέα εποχή στην ελευθερία του λόγου και τα social media.

«Είναι ειδικός στο να καθορίζει μια αποστολή, να την επικοινωνεί και να πείθει τους εργαζόμενούς του να τη στηρίξουν. Δεν πας απλά να δουλέψεις σε μια εταιρεία του Ίλον Μασκ και περιμένεις πότε θα τελειώσει η βάρδια. Θα δουλέψεις όσο πιο σκληρά μπορείς γιατί το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό» αναφέρει η Άννα Κράουλι Ρέντινγκ, συγγραφέας βιβλίου για τον διάσημο επιχειρηματία.

Οι άλλοι CEOs θα πρέπει και αυτοί να θέσουν σε πρώτη μοίρα το όραμα, τον στόχο τους, και να είναι ξεκάθαροι για αυτό στους επενδυτές.

Βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά

Ο Μασκ διατηρεί τη σκοπιά του μηχανικού και του φυσικού όταν προσπαθεί να επιλύσει ένα πρόβλημα.

Αντιμετωπίζει το προβλημα σαν να είναι ένας εξωγήινος που αντιμετωπίζει ή βλέπει πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Δεν κοιτάζει αν έχει γίνει κάτι στο παρελθόν για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και απορρίπτει οποιαδήποτε προηγούμενη διαπίστωση, για να βλέπει τα πράγματα με καθαρό μυαλό.

Είναι ο εαυτός του

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX έχει κάνει πράγματα για τα οποία άλλοι στη θέση του θα απολύονταν. Έχει καπνίσει κάνναβη κατά τη διάρκεια podcast και έχει αποκαλέσει «παιδόφιλο» έναν διασώστη στην Ταϊλάνδη που είχε πάει να σώσει μια ομάδα μαθητών που είχε αποκλειστεί σε σπηλιά. Το 2017, η SpaceX δημοσίευσε ένα βίντεο όπου αυτοσαρκαζόταν για τις αποτυχημένες εκτοξεύσεις της.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η αυθεντικότητα του Μασκ τον κάνει τόσο ενδιαφέροντα – αλλά και αδιάβλητο. Έχει χτίσει μια φήμη ότι είναι απλά ο εαυτός του, κάτι που λίγοι CEOS – οι οποίοι τόσο νοιάζονται για τη δημόσια εικόνα τους – μπορούν να πετύχουν.

Παρ’ όλα αυτά, οι CEOs δεν θα πρέπει να μιμηθούν απόλυτα τον Μασκ σε αυτό το κομμάτι, καθώς έχει κάνει και κάποια πιο… τρελά πράγματα.

Συνήθως, επικεντρώνονται στο να αποπνέουν αυτοπεποίθηση και τελειότητα. Δεν είναι κακό, πάντως, να «σπάνε» πού και πού για να μπορεί ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί τους.

Ξέρει πότε και πώς να σπάσει τους κανόνες

Καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προσπαθεί να βρει λύση σε μεγάλα προβλήματα, ψάχνει για την καινοτομία. Πολλές φορές, σπάει τους κανόνες ή τις συμβάσεις – και αυτό του βγαίνει σε καλό ή σε κακό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μασκ είχε δημόσια προβλήματα με τον νόμο, όπως η πρόσφατη αντιμαχία του με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

O 50χρονος επιχειρηματίας έχει μια ροπή στον κίνδυνο, ενώ συχνά σπάει και τους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται οι ηγέτες στους εργαζόμενούς του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν ακούει τους εργαζόμενούς του και τους ξεγράφει με το παραμικρό. Αυτοί με τη σειρά τους παραιτούνται γιατί νιώθουν burnout με τον Mασκ ή ο ίδιος νιώθει burnout με αυτούς.

Κάποιοι λένε ότι ο Μασκ έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον: υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα για ατυχήματα στην Tesla λόγω του άγχους ή της κούρασης των εργαζομένων.

Παράλληλα, θέτει μη ρεαλιστικά σχέδια για να πετύχει τους στόχους του. Αν κάποιος δεν έχει λύση για ένα πρόβλημα μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, τότε ίσως πρέπει να φύγει.

Το στυλ του θυμίζει αυτό του Στιβ Τζομπς, που λέγεται πως και αυτός ήταν αγενής με τους υπαλλήλους του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Ο πιο χρεωμένος CEO της Αμερικής, εάν προχωρήσει η συμφωνία με το Twitter

Είτε τον αγαπάτε, είτε τον μισείτε, αυτός είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη γη

Πέντε μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι CEOs από τον Ζελένσκι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News