Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 22:44
BUSINESS & FINANCE

Έλον Μασκ: Ο πιο χρεωμένος CEO της Αμερικής, εάν προχωρήσει η συμφωνία με το Twitter

Έλον Μασκ: Ο πιο χρεωμένος CEO της Αμερικής, εάν προχωρήσει η συμφωνία με το Twitter

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη θα αποκτήσει σύντομα ακόμη έναν τίτλο – αυτόν του πιο χρεωμένου διευθύνοντος συμβούλου της Αμερικής. 

Τα δύο-τρίτα της χρηματοδότησης του Έλον Μασκ για την εξαγορά ύψους 44 δισ.δολαρίων του Twitter θα προέλθουν από τον ίδιο. Βεβαίως, η περιουσία που διαθέτει δεν είναι λίγη, ο καθαρός πλούτος του ανέρχεται στα 250 δισ.δολάρια. 

Επειδή όμως, η περιουσία του είναι συνδεδεμένη με τη μετοχή της Tesla, καθώς και με το μετοχικό κεφάλαιο στη SpaceX και την The Boring Co., ο Μάσκ θα χρειαστεί να πωλήσει εκατομμύρια από τις μετοχές του και να δεσμευθεί ότι θα βρει και αρκετά ακόμη εκατομμύρια για να συγκεντρώσει το αναγκαίο ρευστό.  

Σύμφωνα με έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το σχέδιο χρηματοδότησης του Μασκ περιλαμβάνει τραπεζικά δάνεια ύψους 13 δισ.δολαρίων και 21 δισ.δολάρια σε μετρητά, πιθανόν από πώληση μετοχών της Tesla. Επίσης, περιλαμβάνει ειδικό δάνειο ύψους 12,5 δισ.δολαρίων, που χρησιμοποιεί τη μετοχή της Tesla ως εγγύηση. 

Με βάση στοιχεία της εταιρείας ερευνών Audit Analytics, ο Μασκ έχει μετοχές της Tesla αξίας άνω των 90 δισ.δολαρίων δεσμευμένες σε δάνεια. Το συνολικό ποσό καθιστά τον Μασκ τον πιο χρεωμένο σε μετοχές CEO μεταξύ των ανώτατων στελεχών και διευθυντών επιχειρήσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δεύτερο στη σειρά, τον Λάρι Έλισον, πρόεδρο της Oracle με ένα χρέος ύψους 24 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με την ISS Corporate Solutsions. 

Το χρέος του Μασκ σε μετοχές είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ολόκληρο το χρηματιστήριο. Οι μετοχές του που είχαν μπει ως εγγύηση πριν από τη συμφωνία με το Twitter αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο NYSE και στο Nasdaq, αξίας 240 δισ.δολαρίων, που είχαν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση, σύμφωνα με την Audit Analytics. Με τον δανεισμό του Twitter, αυτό το χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Φυσικά, ο Μασκ έχει πολλά «μαξιλάρια», ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζει να λαμβάνει νέα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ως μέρος του πακέτου αποζημίωσης του 2018. Τα 170 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, σε συνδυασμό με 73 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης, του δίνουν ένα δυνητικό μερίδιο στην Tesla ύψους 23% αξίας άνω των 214 δισ. δολαρίων. Η υπόλοιπη καθαρή του αξία προέρχεται από το ποσοστό άνω του 50% στη SpaceX και στις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητές του. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη κίνηση του Elon Musk: Θα αγοράσει την Coca Cola για να της βάλει κοκαΐνη

Tesla: Η εξαγορά του Twitter από τον E. Musk διέγραψε από την αξία της 126 δισ. δολάρια

Ντόρσι: Ο Μασκ είναι η μοναδική επιλογή που εμπιστεύομαι για το Twitter – Τι ποσό θα πάρει από το deal

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News