Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 21:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Ελον Μάσκ θέλει να πωλήσει μετοχές του

Γιατί ο Ελον Μάσκ θέλει να πωλήσει μετοχές του

Αντιμέτωπος με φόρους ύψους άνω των 15 δισ.δολαρίων βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ τους επόμενους μήνες για οψιόν μετοχών που κατέχει, γεγονός που καθιστά την πώληση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας του πολύ πιθανή φέτος ανεξαρτήτως του poll που οργάνωσε στο Twitter. 

Ο Μάσκ ζήτησε από τα 62,7 εκατομμύρια followers του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να ψηφίσουν εάν θα πρέπει να να πωλήσει το 10% των μετοχών της Tesla. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 58% των χρηστών τάχθηκε υπέρ της πώλησης σε αντίθεση με το 42% που τάχθηκε κατά. 

Ωστόσο, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Μάσκ θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει να πωλεί εκατομμύρια μετοχές αυτό το τρίμηνο. Ο λόγος: η επικείμενη φορολόγηση ύψους άνω των 15 δισ.δολαρίων. 

Ο Μάσκ έλαβε οψιόν το 2012 στο πλαίσιο του σχεδίου αμοιβής του. Επειδή, δεν λαμβάνει μισθό ή μπόνους σε ρευστό, ο πλούτος του προέρχεται από οψιόν μετοχών και από τα κέρδη της τιμής μετοχής της Tesla. H αμοιβή του το 2012 ήταν για 22,8 εκατ.μετοχές μία εντυπωσιακή τιμή 6,24 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή της Tesla έκλεισε την Παρασκευή στα 1.222,09 δολάρια, που σημαίνει ότι τα κέρδη του από το σύνολο των μετοχών του κυμαίνονται στα 28 δισ.δολάρια. 

Η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Μάσκ πήρε δάνεια χρησιμοποιώντας τις μετοχές του ως εγγύηση και με την πώληση που σχεδιάζει τώρα να κάνει, ενδεχομένως να θέλει να αποπληρώσει μέρος από τις δανειακές του υποχρεώσεις. 

Αλλωστε στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, η Tesla έκανε την εξής επισήμανση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Εάν η τιμή των κοινών μετοχών μας υποχωρήσει σημαντικά, τότε ο Μασκ ενδεχομένως να αναγκαστεί από ένα ή περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα να πωλήσει μέρος από τις κοινές μετοχές της Tesla προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του εάν δεν καταφέρει να το κάνει με άλλα μέσα. Οιαδήποτε όμως τέτοιου είδους πώληση θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή των κοινών μετοχών σε περαιτέρω πτώση». 

Συνολικά, ο φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται στο 54,1%, που σημαίνει ότι ο συνολικός φόρος στα οψιόν του Μασκ, με βάση τη σημερινή τιμή μετοχής, ανέρχονται γύρω στα 15 δισ.δολάρια. Ο ίδιος ο Μάσκ δεν έχει επιβεβαιώσει το ποσό του φόρου. Ομως, έγραψε στο Twitter: «Δεν παίρνω μισθό σε ρευστό ή μπόνους από πουθενά. Εχω μόνο μετοχές που σημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπς για να πληρώσω τους φόρους μου είναι να πωλήσω μετοχές». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News