Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 08:16
BUSINESS & FINANCE

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά

Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι ψάχνουν για δουλειά

Υπάρχουν μερικοί «χρυσοί» κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αν ψάχνετε για μια νέα δουλειά: να ελέγξετε το βιογραφικό σας για τυπογραφικά ή ορθογραφικά λάθη, να βάλετε τη σωστή εταιρεία στο cover letter σας και να είστε στην ώρα σας για τη συνέντευξη.

Τα παραπάνω είναι βασκα, ωστόσο υπάρχουν και λάθη που δεν είναι τόσο φανερά και είναι δύσκολο να τα αποφύγετε. Τα λάθη αυτά είναι που μπορούν να καθορίσουν αν θα προσληφθείτε ή αν θα σας απορρίψουν.

Η Λόρεν Γκάρντνερ, επικεφαλής απόκτησης ταλέντων στη Microsoft, έχει αξιολογήσει χιλιάδες υποψήφιους κατά τα 31 χρόνια της καριέρας της και ξέρει ποια είναι αυτά τα λάθη.

Όχι στα μαζικά βιογραφικά

Ένα, όμως, είναι το χειρότερο από όλα κατά την ίδια: να στέλνετε μαζικά βιογραφικά.

«[Όσοι ψάχνουν εργασία] στέλνουν εκατοντάδες βιογραφικά και ελπίζουν ότι θα τους καλέσουν κάπου. Δεν θα συνιστούσα να στέλνετε παραπάνω από δύο αιτήσεις, γιατί όταν στέλνετε πάρα πολλές, ίσως οι recruiters αρχίσουν να αναρωτιούνται τι είναι τελικά αυτό που πραγματικά σας αρέσει», σχολιάζει η επικεφαλής του recruiting για την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς.

Αντίθετα, θα πρέπει να ψάχνετε στοχευμένα θέσεις εργασίας και να αρχίσετε με μια λίστα από 10-15 εταιρείες που σας ενδιαφέρουν. Αν δεν ανταποκρίνονται, τότε μπορείτε να «ανοίξετε» τη λίστα αυτή.

«Πρέπει να μπορείτε να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτές τις εταιρείες», προσθέτει η Γκάρντνερ. 

«Χρυσή» η συντομία

Είναι, επίσης, σημαντικό το βιογραφικό σας να είναι σύντομο και να χωράει σε μια σελίδα. Κανείς δεν έχει χρόνο να διαβάζει μεγάλα βιογραφικά και να εξετάζει όλες τις πληροφορίες.

Το βιογραφικό είναι σαν το elevator pitch: Αν είχατε 30 δευτερόλεπτα από την προσοχή κάποιου, τι θα θέλατε να ξέρει για εσάς;

Η Λόρεν Γκάρντνερ υποστηρίζει ότι ένα καλο βιογραφικό δεν περιέχει απλά και νοικοκυρεμένα την εμπειρία και τις δεξιότητες ενός υποψήφιου, αλλά και τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες του – όλα αυτά σε χρόνο ανάγνωσης ενός λεπτού.

«Τόσο διαρκεί η προσοχή κάποιου για να το διαβάσει. Θέλετε να αναδείξετε τα μοναδικά σας στοιχεία γρήγορα», τονίζει η ίδια.

Τέλος, χρειάζεται μια στοχευμένη προσέγγιση όχι μόνο στο βιογραφικό, αλλά και στις άλλες πτυχές της αναζήτησης εργασίας. 

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να γράψετε εκατοντάδες cover letters. Mπορείτε να έχετε μια βασική δομή cover letter για όλες τις δουλειές και να προσαρμόζετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάθε εταιρεία ή θέση εργασίας.

«Ξέρουμε ότι η αγορά εργασίας είναι πολύ ανταγωνιστική και πολύς κόσμος στέλνει αιτήσεις σε πολλές εταιρείες. Γιατί όμως κάνεις αίτηση στη δική μας εταιρείας και τι σου φαίνεται περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτήν;» καταλήγει η υπεύθυνη προσλήψεων της Microsoft.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Αν έχετε αυτό στο βιογραφικό σας, απορρίπτεσθε αμέσως: Υπεύθυνη προσλήψεων αποκαλύπτει

Βιογραφικό: Το ένα πράγμα που πρέπει να προσθέσετε για να σας προσλάβουν

Δύο στα τρία βιογραφικά έχουν αυτό το λάθος: Συνήθως «κόβονται» αμέσως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News