Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 11:54
BUSINESS & FINANCE

Ένταση στη δουλειά; Έξι συμβουλές για να το διαχειριστείτε

Ένταση στη δουλειά; Έξι συμβουλές για να το διαχειριστείτε

Οι υγιείς επαγγελματικές σχέσεις είναι άκρως σημαντικές για την εξέλιξη της καριέρας ή της επιχείρησής σας. Ωστόσο, όσο και αν συμπαθείτε τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας, πολλές φορές θα αντιμετωπίσετε τεταμένες ή άβολες περιστάσεις.

Είναι εύκολο η κατάσταση να ξεφύγει σε ένα εργασιακό περιβάλλον και τα συναισθήματα να είναι έντονα. Όμως, ακόμα και οι πιο ευέξαπτοι μπορούν να μάθουν τον τρόπο να χειρίζονται έξυπνα – και κυρίως ήρεμα – τέτοια περιστατικά.

Ακολουθούν έξι συμβουλές για να μπορέσετε να εκτονώσετε την ένταση στη δουλειά σας – είτε με τους συναδέλφους, είτε με το αφεντικό, είτε με τους πελάτες σας.

1. Να έχετε ενσυναίσθηση

Αν αρχίσετε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι δεν συμπαθείτε ή δεν εμπιστεύεστε κάποιον, θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλετε άκρη.

Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να έχετε καλή διάθεση και να μην προκαταβάλλεστε, αντίθετα να σκέφτεστε ότι μιλάτε με καλούς ανθρώπους, με καλές προθέσεις. Με αυτή τη στάση, αποφεύγετε να παίρνετε προσωπικά τα πράγματα, ενώ αναγνωρίζετε τον άλλον.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης έχει αργήσει να σας πληρώσει, μην σκεφτείτε απευθείας ότι προσπαθεί να σας κλέψει. Αντίθετα, προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία ή πρόβλημα. Μην καταλήγετε κατευθείαν στο χειρότερο συμπέρασμα, αλλά ρωτήστε τον άλλον τι συμβαίνει.

2. Αναγνωρίστε τα καλά

Θυμηθείτε τι σας αρέσει σε αυτό το άτομο, σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτή τη θέση εργασίας. Θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε μαζί τους αφού επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Αν ναι, να τους το πείτε.

Ο κόσμος μπορεί να διαισθανθεί ότι έρχεται μια δύσκολη συζήτηση και σκέφτεται «ωχ, τώρα θα με απολύσουν» ή «ωχ, τώρα θα μου την πει για κάτι». 

Αντίθετα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τα θετικά, όπως πόσο πολύ σας αρέσει αυτό το πρότζεκτ ή τι ωραία που περνάτε, για να καταλάβει ο άλλος ότι έχετε καλές προθέσεις.

Έτσι, με το να αναγνωρίζετε την καλή δουλειά του άλλου και να τους καθησυχάζετε για τη συνεργασία σας το μέλλον δίνεται την αίσθηση ότι θέλετε να φτιάξετε τα πράγματα και όχι απλά να παραπονεθείτε.

3. Δείτε πού δυσκολεύεστε

«Με αυτό έχω πρόβλημα» ή «Εδώ δυσκολεύομαι». Θυμηθείτε αυτές τις φράσεις. Είναι εύκολο να ξεσπάσετε όταν έχετε νεύρα, αλλά έτσι δεν βρίσκεται κάποια λύση. Με αυτές τις φράσεις, είναι σαν να μοιράζεστε το πρόβλημα και δεν παραπονιέστε απλά.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε χωρίς να κατηγορείτε κάποιον ή χωρίς έντονα συναισθήματα τους τομεις που εσείς δυσκολεύομαι. Πάντα να χρησιμοποιείτε το «εγώ» και μην αναφέρεστε σε άλλους.

Για παράδειγμα, αν δεν προλαβαίνετε ένα deadline, μπορείτε να πείτε: «Έχω πρόβλημα με τα εξής: Όταν παίρνω τις πληροφορίες την τελευταία στιγμή, δεν έχω αρκετό χρόνο και έτσι μπορεί να υπάρξουν λάθη και παραλείψεις. Αυτό δεν διευκολύνει στο να βάλω τον καλύτερο μου εαυτό».

4. Προτείνετε λύσεις

Εδώ, μπορείτε πραγματικά να λάμψετε. Όλες οι ομάδες ψάχνουν ένα άτομο που να λύνει προβλήματα.

Ωστόσο, η επίλυση προβλημάτων χρειάζεται και συμβιβασμούς. Δεν μπορείτε απλά να πείτε σε κάποιον «αν το έκανες έτσι όπως σου λέω εγώ, δεν θα είχαμε πρόβλημα».

Προτείνετε μια λύση που πιστεύετε ότι θα δουλέψει και αφήστε την ανοιχτή για να πει και ο άλλος τη γνώμη του.

5. Συνεργαστείτε

Και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λύση για το πρόβλημα μεταξύ τους, ειδικά αν τους επηρεάζει ή αλλάζει το status quo στον εργασιακό χώρο.

Γι’ αυτό, θα πρέπει να ρωτήσετε και τον άλλον: «Εσύ τι νομίζεις;»

Έτσι, θα μοιραστεί και η άλλη πλευρά τις ιδεές της και πιθανές λύσεις. Θα αισθανθούν ότι οι απόψεις τους ακούγονται και έχουν αξία.

6. Μην ξεχάσετε τα επόμενα βήματα

Όταν βρείτε μια λύση για το πρόβλημά σας, αναλύστε πώς θα την εφαρμόσετε. Αναγνωρίστε πόσα βήματα έχει, ποιος είναι υπεύθυνος για καθετί και μέχρι πότε πρέπει να γίνει. Τα χρονικά όρια είναι σημαντικά για να μην αμεληθεί το όλο ζήτημα.

Την πρώτη φορά που θα εφαρμόσετε αυτές τις έξι συμβουλές θα δυσκολευτείτε. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και πραγματικά ψάξτε για λύσεις. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση με θετικό και συνεργατικό τρόπο, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο απλές συμβουλές του Αϊνστάιν για τη δουλειά και τη ζωή

Τελικά μπορούμε να βρίζουμε στη δουλειά;

Αντιπαθητικός συνάδελφος στη δουλειά; 6 κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News