Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 15:22
BUSINESS & FINANCE

Τι είναι το upskilling και γιατί το χρειάζεστε για το επαγγελματικό σας μέλλον

Τι είναι το upskilling και γιατί το χρειάζεστε για το επαγγελματικό σας μέλλον

Στα αγγλικά χρησιμοποιείται μόνο μια λέξη: upskilling. Στα ελληνικά, είναι το να καλλιεργείς συνεχώς τις δεξιότητες που θα χρειαστούν ή ενδεχομένως να χρειαστούν για την τωρινή ή τη μελλοντική σου εργασία.

Σύμφωνα με ειδικούς, η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί οι εργαζόμενοι είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εργασία και τους βοηθάει να παραμείνουν προετοιμασμένοι για το μέλλον, καθώς ένα 40% φοβάται ότι το επάγγελμά του θα εξαλειφθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Λίγοι, όμως, ξέρουν τι είναι το upskilling και πώς ακριβώς να το κάνουν.

Τι είναι το upskilling και γιατί είναι σημαντικό

Στόχος του upskilling είναι να είσαι πιο αποτελεσματικός/η στη δουλειά σου, να παραμείνεις αξιοποιήσιμος/η και ανταγωνιστικός/η στον τομέα σου, έτσι ώστε να πάρεις είτε κάποια αύξηση είτε να αναγνωριστείς είτε να ξεκλειδώσεις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας.

Οι δουλειές αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με έρευνα στο Linkedin, οι δεξιότητες για διάφορα επαγγέλματα έχουν αλλάξει κατά 25% από το 2015. Μέχρι το 2027, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Αν και κάποιες δεξιότητες είναι σημαντικές σε όλους τους τομείς, όπως η ψηφιακή επικοινωνία, ακόμα και δεξιότητες μέσα στους ίδιους τομείς μπορούν να αλλάξουν με τον καιρό.

Το upskilling είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις, τα skills που πρέπει να μάθεις, όπως να τελειοποιήσεις τις γνώσεις στο Excel για να υπολογίζεις καλά τον προϋπολογισμό σου ή να γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία σε ένα μίτινγκ.

Μπορεί να περιλαμβάνει πιο «βαριές» δεξιότητες, όπως η χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων και η γνώση σχεδίου, ή πιο «ελαφριές», όπως το να είσαι καλός ακροατής και να μπορείς να δίνεις σωστή ανατροφοδότηση.

Με αυτό τον τρόπο, ο εργαζόμενος γίνεται καλύτερος στη δουλειά του και πιο παραγωγικός.

Διαφορετικό για τον καθένα

Ένα σημαντικό κομμάτι του upskilling είναι να γνωρίζεις τις προσωπικές σου δεξιότητες, αλλά και τις γενικότερες που χρειάζεται ο τομέας σου.

Η συμβουλή των ειδικών είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω για να δεις τι συμβαίνει γενικότερα στον τομέα σου, έτσι ώστε να μπορείς να είσαι μπροστά από τους υπόλοιπους.

Για παράδειγμα, κάποιος που δουλεύει στον τομέα των καυσίμων θα πρέπει να ξέρει δύο πράγματα και για την πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο και στις αγορές τα τελευταία χρόνια.

Στο marketing και τα μίντια, αυτό μπορεί να σημαίνει να περνάς περισσότερο χρόνο στο TikTok και να βλέπεις τα καταναλωτικά trends. Για τους ειδικούς στο HR, ίσως σημαίνει ότι πρέπει να είναι ικανή και στο κομμάτι του προγραμματισμού.

Πλέον υπάρχουν τρόποι να «ακονίσετε» τις δεξιότητές σας έξω από το εργασιακό περιβάλλον. Δείτε βίντεο στο YouTube, παρακολουθήστε ένα σεμινάριο στο Linkedin, πάρτε έναν επιπλέον τίτλο σπουδών διαδικτυακά.

Για να ξέρετε από πού να αρχίσετε, βοηθάει να φανταστείτε τον τελικό σας στόχο και να επενδύσετε στο μέλλον σας. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η ιδανική δουλειά για εσάς και πώς μπορείτε να δουλέψετε για να την κατακτήσετε. Το σημαντικότερο είναι να έχετε περιέργεια και κίνητρο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν επειγόντως upskilling

Για όλους τους εργαζόμενους, είναι σημαντικό να αναπτύξουν τις τεχνολογικές και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες για το μέλλον. Ωστόσο, για κάποιους δεν είναι απλά προνόμιο και πλεονέκτημα, αλλά ανάγκη.

Οι εργάτες και οι λεγόμενοι εργαζόμενοι του «μπλε κολάρου» θα πρέπει να αλλάξουν τα εργαλεία τους – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ειδικά, οι εργαζόμενοι στους τομείς της εξυπηρέτησης πελατών, βιομηχανίας τροφίμων και κατασκευών αντιμετωπίζουν υπαρξιακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα δουν λιγότερη ζήτηση για τις δουλειές τους την επόμενη δεκαετία και το 80% θα πρέπει να αλλάξει εντελώς τομέα.

Οι εργάτες ίσως δυσκολευτούν να «χτίσουν» νέες δεξιότητες γιατί κατά κύριο λόγο έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, χαμηλότερο εισόδημα και λιγότερους πόρους για να αλλάξουν δεξιότητες. Γι’ αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Ένα επιπλέον κίνητρο

Για πολλούς, η δουλειά τελειώνει με το τέλος της βάρδιας. Ωστόσο, το upskilling δεν βοηθάει μόνο τους εργαζόμενους να πάρουν «κεφάλι» σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, αλλά και να παθιαστούν εκ νέου με τη δουλειά τους.

Οι ειδικοί λένε ότι το upskilling είναι ένας τρόπος για να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας: αν δεν το κάνετε, κινδυνεύετε να μείνετε πίσω και να χάσετε ένα ενδιαφέρον ταξίδι που θα σας επιτρέψει να μάθετε νέα πράγματα και να πιέσετε τον εαυτό σας με διαφορετικό τρόπο

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Τα 5+1 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Οι 8 δεξιότητες που πρέπει να τελειοποιήσει κάθε μάνατζερ

Δεξιότητες με σχέδιο: Πώς θα απαντούν στις ανάγκες της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News