Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 07:14
BUSINESS & FINANCE

Οι 8 δεξιότητες που πρέπει να τελειοποιήσει κάθε μάνατζερ

Οι 8 δεξιότητες που πρέπει να τελειοποιήσει κάθε μάνατζερ

Με την εκ βάθρων αλλαγή των εργασιακών συνθηκών τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, είναι αναμενόμενο ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στις συνήθειες των μάνατζερ. Όπως επισημαίνει στο Fast Company ο Brandon Pena, CEO της αλυσίδας καφεκοπτείων 787 Coffee και του Brandon Media, οι επικεφαλής πρέπει να τελειοποιήσουν 8 στοιχεία προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα:

1. Εξανθρωπισμός

Πρόκειται για μία μακρά διαδικασία, κατά την οποία ο μάνατζερ προσπαθεί να καταλάβει αφενός τις ανάγκες των ανθρώπων που επισκέπτονται την επιχείρησή του, αφετέρου τις ανάγκες των ανθρώπων που έχει υπό την εποπτεία του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ομάδα αποκτά την δική της διακριτή ταυτότητα, αφού πρώτα απ΄ όλα οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια να δίνουν τις δικές τους ιδέες, σκέψεις και νιώθουν απολύτως άνετοι.

2. Επικοινωνία

Ιδιαίτερα σημαντική για έναν μάνατζερ είναι η επαφή, τετ-α-τετ, με τους εργαζομένους, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί όχι μόνον να τους συμπαρασταθει σε μία δύσκολη ημέρα, αλλά και να τους ξεκαθαρίσει την πορεία της επιχείρησης. Επίσης, ο μάνατζερ θα πρέπει να επιτρέπει στους υπόλοιπους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και βέβαια να συμβιβάζεται, ώστε να δημιουργηθεί ενα ασφαλές και θετικό εργασιακό περιβάλλον.

3. Συγχρονισμός με τους επικεφαλής

Ο Pena ως CEO τονίζει ότι οι επικεφαλής που θέτει στους επιμέρους τομείς της επιχείρησης είναι προέκταση του εαυτού του και συνεπώς πρέπει συνεχώς να διασφαλίζει ότι έχουν κοινό όραμα με τον ίδιο. Για τον λόγο αυτό και φροντίζει να έχει στενή και συχνή επαφή, για να ανταλλάσσουν απόψεις και να πραγματοποιούν απαιτούμενες αλλαγές.

4. Ανακάλυψη των μελλοντικών ηγετών

Η επιλογή των καινούργιων μελών της ομάδας πρέπει να γίνεται έπειτα από ενδελεχή έλεγχο. Για τον Pena μάλιστα, όταν στελεχώνει κάποιον νέο εργαζόμενο είναι σαν να του δίνει μία ψήφο εμπιστοσύνης, ότι μπορεί να κάνει και ένα βήμα ανέλιξης. Είναι εξάλλου πολύ σημαντικό να γίνονται ιεραρχικές αναβαθμίσεις εκ των έσω, σημειώνει ο Pena.

5. Ηθικό της ομάδας

Ο επικεφαλής, παρότι μπορεί να επιλέξει να έχει αυστηρά επαγγελματικές σχέσεις με τους εργαζομένους του, αναπόφευκτα είναι αυτός προς τον οποίο στρέφονται σε στιγμές κρίσης ή αναστάτωσης. Συνεπώς, ο Pena προτείνει να είναι κανείς ανοιχτός στις ανάγκες των εργαζομένων του, συναισθηματικά και ψυχικά.

6. Γέλιο

Ιδιαίτερα σημαντικό για το ηθικό της ομάδας είναι να μπορούν όλοι να περνούν καλά μαζί. Σύμφωνα με τον Pena περνά γρηγορότερα η ώρα, αλλά και δένονται όλοι μεταξύ τους, εφόσον βέβαια μένουν επικεντρωμένοι σε βασικούς για την επιχείρηση στόχους, όπως η παραγωγικότητα και οι πωλήσεις.

7. Συγκέντρωση

Πιθανό μειονέκτημα του να υπάρχουν στενές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον είναι να χαθεί η συγκέντρωση. Εξ ου και ως μάνατζερ θα πρέπει κανείς να τονίζει ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να δίνουν το 100% σε κάθετί που πιάνουν. Σύμφωνα με τον Pena, εάν φαίνεται ότι κανείς δεν δείχνει διάθεση να συγκεντρωθεί, τότε παρεμβαίνει ο ίδιος δείχνοντας τον σωστό δρόμο.

8. Social Media

Η κάθε επιχείρηση οφείλει λίγο πολύ να αφήσει το σημάδι της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι συνεπώς ένα από τα καθήκοντα του μάνατζερ να διασφαλίζει ότι η επιχείρηση αφήνει το στίγμα της στα social media, ώστε οι πελάτες να είναι ενημερωμένοι με κάθε εξέλιξη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Πέντε μαθήματα που πρέπει να πάρουν οι CEOs από τον Ζελένσκι

Αποκαλυπτική έρευνα: Η μισή ημέρα εργασίας «φεύγει» σε ανούσια πράγματα

Ο «συντηρητικός» πρώην CEΟ της Google: Τι χάνεις δουλεύοντας από τον καναπέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News