Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 16:34
BUSINESS & FINANCE

Ποιοι εργοδότες είναι οι πιο «σφιχτοχέρηδες»

Ποιοι εργοδότες είναι οι πιο «σφιχτοχέρηδες»

Οι εργοδότες που έχουν MBA, δηλαδή κάποιο μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, είναι πιο πιθανό να δίνουν λιγότερα χρήματα στους εργαζόμενούς τους και να μη δίνουν εύκολα αύξηση.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα από το National Bureau of Economic Research, οι μισθοί στις εταιρείες που είχαν στην κεφαλή τους κατόχους τίτλων σπουδών στο Business έπεσαν κατά 6% μέσα σε πέντε χρόνια από την πρόσληψή τους. 

Παράλληλα, οι ίδιοι απολαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό και αυξήσεις, ενώ το μερίδιο της εργασίας στα κέρδη μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι και συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι διευθυντές που δεν έχουν κάποιο υπόβαθρο στο Business είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενούς τους.

Tο φανταχτερό πτυχίο δεν ισοδυναμεί με μεγαλύτερη ικανότητα για αύξηση των πωλήσεων ή των εσόδων μιας εταιρείας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι managers που έχουν σπουδές στα οικονομικά δεν είναι πιο παραγωγικοί. Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν τέτοια άτομα κατά μέσο όρο δεν απολαμβάνουν ούτε αυξημένα κέρδη, ούτε περισσότερη παραγωγικότητα, ούτε μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι «κόλαφος» για τη λεγόμενη business education, τα οικονομικά πανεπιστήμια και όλες τις πρακτικές που μαθαίνονται σε αυτά.

 

Και δεν παρατηρούνται μόνο στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη έρευνα στη Δανία έδειξε ότι οι μισθοί των εργαζομένων έπεσαν κατά 3% σε εταιρείες που προσέλαβαν διευθυντές με επιχειρηματικά προσόντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Προς τους εργοδότες: Έρχεται το τέλος του cover letter

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στους εργαζόμενους σας, αν δεν θέλετε να τους χάσετε

Έρευνα: Πώς τα πάνε οι Έλληνες εργοδότες με την ισότητα των φύλων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News