Business & Finance Κυριακή 27/03/2022, 10:42
BUSINESS & FINANCE

Παραιτηθήκατε και το μετανιώσατε; Πώς να επιστρέψετε στην παλιά σας δουλειά

Παραιτηθήκατε και το μετανιώσατε; Πώς να επιστρέψετε στην παλιά σας δουλειά

Μπορεί να θεωρείται πλήγμα στον εγωισμό μας και μπορεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων να θεωρεί ότι είναι λάθος, αλλά σχεδόν οι μισοί δηλώνουν διατεθειμένοι να διεκδικήσουν την παλιά τους θέση εργασίας εάν δουν ότι η καινούργια δεν τους ευχαριστεί.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της πλατφόρμας The Muse ανάμεσα σε 2.500 άτομα από 18 έως 41 ετών, βάσει της οποίας η Kathryn Minshew, ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας, δίνει μερικές συμβουλές, ώστε να μπορέσει κανείς να επιστρέψει στην παλιά του θέση ομαλά.

Προεργασία

Κατ’ αρχάς, η αλλαγή δουλειάς γενικά είναι βέβαια μία μεγάλη απόφαση. Επομένως, η Minshew προειδοποιεί ότι πρέπει κανείς να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Διεκδικώντας όμως και την παλιά του θέση, θα πρέπει να ανατρέξει στους λόγους που τον έκαναν εξ αρχής να φύγει. Θέλατε καλύτερο μισθό; Καλύτερη θέση; Και ποια από αυτά τα προβλήματα μπορεί να έχουν λυθεί μετά από μερικούς μήνες απόστασης;

Η ίδια προτείνει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και να αξιολογήσουμε αφενός εάν μία τέτοια κίνηση θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την καριέρα μας, αφετέρου εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στην παλιά μας δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μόνο προσωρινά. Εάν πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση, τότε η Minshew μάς προτείνει να συζητήσουμε με το παλιό μας αφεντικό εάν μπορούμε να πάρουμε κάποιον μικρότερο και βοηθητικό ή συμβουλευτικό ρόλο στην εταιρεία.

Σχέσεις με τον παλιό εργοδότη

Εάν θέλετε να επιστρέψετε μόνιμα στην παλιά σας δουλειά, το καλύτερο θα ήταν να ανοίξετε την συζήτηση πρώτα με το παλιό σας αφεντικό και πιο μετά με το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού. Ενδεικτικά, θα μπορούσατε να γράψετε ένα email ως εξής: «Εξέτασα τους λόγους για τους οποίους έφυγα από την εταιρεία και θα ήθελα να επανασυνδεθώ. Θα μπορούσατε να μιλήσουμε από το τηλέφωνο μέσα στην εβδομάδα;», προτείνει η Minshew.

Σε αυτό το τηλεφώνημα θα πρέπει να εξηγήσετε ακριβώς πώς είναι η κατάσταση και να περιγράψετε πώς αισθάνεστε για την κίνηση αυτή. Επίσης, θα πρέπει να τονίσετε τον λόγο για τον οποίο αφήνετε την καινούργια σας δουλειά και τι δεν σας προσέφερε. Θα πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι άλλο περιμένατε και άλλο σας δόθηκε.

Βέβαια, η επιστροφή σας στην εταιρεία θα είναι καλοδεχούμενη εάν φύγατε με καλούς όρους. Στην περίπτωση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα έχει δημιουργηθεί ένα κενό, το οποίο πολλοί εργοδότες θα ήθελαν να καλύψουν και θα ήταν χαρούμενοι με την επιστροφή σας.

Και οι άλλες ευκαιρίες;

Εάν απορρίψατε άλλες θέσεις εργασίας για να πάρετε μία δουλειά που εν τέλει σας απογοητεύει, η Minshew συμβουλεύει να επανασυνδεθείτε με κάποιες από αυτές τις εταιρείες. Μπορεί να ντραπείτε να καλέσετε κάποιον που απορρίψατε, αλλά δεδομένων των ελλείψεων που υπάρχουν σε πολλούς κλάδους εργασίας, ορισμένοι θα χαρούν πολύ να σας ξαναδούν από κοντά.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να εξηγήσετε ότι η άλλη θέση δεν ήταν αυτό που περιμένατε ή σας παρουσιάστηκε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τετραήμερη εργασία: Και όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι ενοχλητικοί συνάδελφοι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Η ανατρεπτική συμβουλή καριέρας ενός CEO: Αυτό κάνουν λάθος όλοι οι 20άρηδες και 30άρηδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News