Προς τους εργοδότες: Έρχεται το τέλος του cover letter
Οι εργαζόμενοι βάζουν ένα τέλος στο κουραστικό γράψιμο του cover letter, γνωστού ως «συνοδευτική επιστολή» ή «δήλωση σκοπού».
Πολλοί εργοδότες και υπεύθυνοι προσλήψεων θεωρούν ότι η συνοδευτική επιστολή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσει ένας εργαζόμενος γιατί θέλει μια δουλειά.
Από την άλλη, όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας θεωρούν την όλη διαδικασία υπερβολικά βασανιστική και χρονοβόρα. Κάποιες φορές, είναι και προσβλητικό το γεγονός ότι ένας αλγόριθμος – και όχι ένας άνθρωπος – ξεχωρίζει βιογραφικά και επιλέγει υποψηφίους.
Τώρα, καθώς μετά την πανδημία έχουν αυξηθεί οι κενές θέσεις εργασίας, όσοι αναζητούν δουλειά παίζουν αυτόν τον «άσσο στο μανίκι τους» και ζητούν να μη χρειάζεται να γράψουν cover letter.
Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι χρειάζεται υπερβολικά πολλή προσπάθεια για να βρουν μια δουλειά, η οποία δεν είναι απαραίτητα και η θέση των ονείρων τους.
Το cover letter θεωρείται από κάποιους απαρχαιωμένη τακτική. Πλέον, το «παιχνίδι» γίνεται μέσω Linkedin: έρχεσαι σε επαφή με κάποιον εργαζόμενο ή recruiter και έτσι εξασφαλίζεις μια συνέντευξη ή ακόμα και μια πρόταση χωρίς να γράψεις συνοδευτική επιστολή.
Για άλλους, το γράψιμο της συνοδευτικής επιστολής είναι μια κανονική δουλειά από μόνη της. Συνηθίζεται, όταν κάποιος στέλνει βιογραφικά, να γράφει διαφορετικά cover letters για κάθε αίτηση – μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Από την άλλη, οι εργοδότες επιμένουν στην πρακτική αυτή. Σύμφωνα με έρευνα της ResumeLab που έγινε σε 200 υπεύθυνους προσλήψεων και recruiters, το 83% απάντησε ότι θεωρεί σημαντικό το cover letter στη διαδικασία επιλογή ενός ιδανικού υποψηφίου.
Σχεδόν τα 3/4 εξ αυτών ανέφεραν ότι περιμένουν να λάβουν cover letter, ακόμα και αν δεν ζητείται στην αγγελία.
«Αν δεν ξοδέψεις τον χρόνο να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, δεν θα σε λάβουν υπόψη» είναι το βασικό επιχείρημα της πλευράς των εργοδοτών. Ειδικά αυτοί που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην αγορά εργασίας θα πρέπει να εξηγήσουν σε μια επιστολή τι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί.
Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι μόλις το 38% των υποψηφίων αποστέλλει συνοδευτική επιστολή με την αίτησή του, ακόμα και όταν αυτό ζητείται ρητά στην αγγελία.
Συμβουλές για ένα καλό cover letter
Οι εργοδότες εξηγούν κιόλας έναν βασικό λόγο που δεν κοιτούν τις συνοδευτικές επιστολές: πράγματι, πολύ συχνά η επιλογή υποψηφίων γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή. Θα κάτσουν να διαβάσουν μια επιστολή μόνο όταν είναι μικρός ο αριθμός των υποψηφίων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρκετοί recruiters αναφέρουν και την έλλειψη πρωτοτυπίας ως τον κύριο λόγο που τα περισσότερα cover letters δεν τους εντυπωσιάζουν.
Γι’ αυτό τον λόγο, συμβουλεύουν τους υποψήφιους να περάσουν λίγα λεπτά για να περάσουν ένα μήνυμα ενθουσιασμού μέσα από την επιστολή τους, δείχνοντας πτυχές τους που συχνά δεν είναι δυνατόν να φανούν μόνο από το βιογραφικό.
Το πιο κάζουαλ, φιλικό στυλ και η συντομία στα cover letters έχουν αρχίσει επίσης να κερδίζουν έδαφος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal
Διαβάστε επίσης:
Η ανατρεπτική συμβουλή καριέρας ενός CEO: Αυτό κάνουν λάθος όλοι οι 20άρηδες και 30άρηδες
Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές
Το κυνήγι για την τέλεια δουλειά: 387 αιτήσεις μετά, την βρήκε – Τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News