Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 16:42
BUSINESS & FINANCE

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στους εργαζόμενους σας, αν δεν θέλετε να τους χάσετε

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στους εργαζόμενους σας, αν δεν θέλετε να τους χάσετε

Εν μέσω της Μεγάλης Παραίτησης, ένα είναι το ερώτημα που «καίει» εργοδότες και διευθυντές: γιατί

Ψάχνουν απεγνωσμένα να καταλάβουν γιατί ο κόσμος παραιτείται και αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα. Όσο, όμως, ψάχνουν γιατί τους άφησαν οι παλιοί τους εργαζόμενοι, απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από τους υπάρχοντες υπαλλήλους τους. Εκείνοι με τη σειρά τους, επειδή νιώθουν ξεχασμένοι, μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται και αυτοί να φύγουν.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι εργοδότες θα πρέπει να δίνουν εξίσου μεγάλη σημασία και στο γιατί οι εργαζόμενοί τους επιλέγουν να μείνουν. Όταν ξέρουν τι κρατάει το κόσμο στην τωρινή δουλειά του, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να τους κρατήσουν.

Ένας τρόπος για να δουν οι εργοδότες τα κίνητρα των εργαζομένων είναι να συνεχίσουν την επαφή μαζί τους, ακόμα και υπό τη μορφή συνεντεύξεων. Έτσι, θα καταλάβουν την οπτική των εργαζομένων, θα τους δώσουν έναν λόγο να είναι πιο δραστήριοι και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την «αιμορραγία» ταλέντων.

Οι παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις είναι χρήσιμες τόσο όταν απευθύνονται στους εργαζόμενους που έχουν αποφασίσει να φύγουν, όσο και σε αυτούς που ακόμα παραμένουν.

Πώς αισθάνεσαι σήμερα;

Συστήνεται να κάνετε τους εργαζόμενούς σας να ανοιχτούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, χωρίς να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα ή να τους ακυρώσετε.

Αν κάποιος είναι φανερό ότι έχει χάσει την όρεξή του, ο εργοδότης ή ο διευθυντής του μπορεί να του απαντήσει «Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου» και να τον ρωτήσει για να μάθει περισσότερα.

Μπορείτε να απαντήσετε λέγοντας ότι και εσείς έχετε μέρες που αισθάνεστε ενέργεια και αισιοδοξία, ενώ άλλες μέρες δυσκολεύεστε.

Συνήθως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αμέσως τον πόνο και την αγωνία του άλλου. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις από αυτόν που είναι σε θέση ισχύος δεν αρκούν και δίνουν το μήνυμα ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να εκφράζει τη δυσκολία του. 

Αν δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα οι εργαζόμενοι, τότε ίσως αναζητήσουν μια διέξοδο.

Με ποιον είσαι κοντά στη δουλειά;

Οι φιλίες στον χώρο εργασίας είναι σημαντικές. Σε έρευνα Gallup, αποδείχτηκε ότι υπάρχει σύνδεση της εργασιακής αποτελεσματικότητας με το να έχεις έναν καλό φίλο στη δουλειά.

Η απάντηση στην ερώτηση «Με ποιον είσαι κοντά στη δουλειά» μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βάλουν έναν εργαζόμενο να δουλεύει μαζί με τα άτομα που είναι κοντά.

Μπορούν επίσης να αποκαλυφθούν απροσδόκητα ταιριάσματα: Ίσως ο συνδυασμός ατόμων από διαφορετικά τμήματα είναι αποτελεσματικός.

Η «κόλλα» που μας συνδέει με τους συναδέλφους μας είναι και ο συνδετικός κρίκος με τη δουλειά μας.

Με ποια εμπόδια μπορώ να βοηθήσω;

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι διευθυντές είναι να απομακρύνουν οποιοδήποτε εμπόδιο αποτρέπει τους εργαζόμενους από το να πραγματοποιούν τους στόχους τους.

Αφού τους κάνουν αυτή την κρίσιμη ερώτηση, στη συνέχεια πρέπει να επικοινωνήσουν πώς ακριβώς θα τους βοηθήσουν.

Δεν φτάνουν απλά οι επιβραβεύσεις και οι έπαινοι. Μπορεί οι εργοδότες να αισθάνονται καλά με αυτά, αλλά δεν κάνουν τη διαφορά στην απόδοση των εργαζομένων τους.

Τι νέα πράγματα θες να μάθεις τα οποία σε ενδιαφέρουν και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς;

Αντί οι εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους τι μπορούν να κάνουν για την εταιρεία, μπορούν να τους ρωτήσουν τι θα ήθελαν να κάνουν για τον εαυτό τους. 

Η ερώτηση αυτή δείχνει ότι ο εργοδότης δεν νοιάζεται μόνο για το τι έχει κάνει αυτό το άτομο για τον ίδιο και για την εταιρεία, αλλά τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για βοηθήσει στην εξέλιξή τους και στην επίτευξη των προσωπικών τους στόχων.

Έτσι, ο εργαζόμενος θα αισθάνεται πιο αφοσιωμένος στην εταιρεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Harvard Business Review

Διαβάστε επίσης:

Τα 3 πράγματα που κάνουν οι ενοχλητικοί συνάδελφοι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Αποφύγετε αυτά τα 13 πράγματα εάν θέλετε να σας συμπαθούν

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News