Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 17:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «συντηρητικός» πρώην CEΟ της Google: Τι χάνεις δουλεύοντας από τον καναπέ

Ο «συντηρητικός» πρώην CEΟ της Google: Τι χάνεις δουλεύοντας από τον καναπέ

Μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια τηλεργασίας και επανειλημμένες αναβολές για επιστροφή στους χώρους των γραφείων, οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Google επιστρέφουν έστω για λίγες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Με την εξέλιξη αυτή συμφωνεί απόλυτα ο πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ.

«Είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται στο γραφείο κατά την άποψή μου», τόνισε ο Σμιντ μιλώντας στο CNBC υποστηρίζοντας ότι η παρουσία στο γραφείο είναι αδιαμφισβήτητα αποδοτική. «Είμαι συντηρητικός», προσέθεσε ο ίδιος επί του θέματος. Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες ξεκίνησε το πείραμα της Google με την υβριδική εργασία, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

«Περάσαμε ολόκληρες δεκαετίες κάνοντας αυτές τις συζητήσεις για το πώς θα έρθουν οι άνθρωποι κοντά….συζητήσεις στο τραπέζι ή πηγαίνοντας για καφέ», σημείωσε ο Σμιντ ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011. «Τα θυμάστε όλα αυτά; Ήταν λάθος;» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μιλώντας στο CNBC ο Σμιντ τόνισε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα «νοσταλγίας». Αντιθέτως, υπάρχουν θέματα πρακτικά που διευκολύνει ή προσφέρει η εργασία διά ζώσης, σύμφωνα με τον ίδιο. Για παράδειγμα οι συζητήσεις όσον αφορά τον επαγγελματισμό ιδίως με νέους ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολες όταν πραγματοποιούνται ψηφιακά.

Ο Σμιντ ανακαλεί μάλιστα την αρχή της θητείας του στην Google, όταν η εταιρεία απασχολούσε πολλούς φοιτητές πανεπιστημίου, «οι οποίοι συμπεριφέροντας λες και το επαγγελματικό περιβάλλον ήταν πανεπιστήμιο». Τότε, τους έλεγε «αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο. Είναι ένα επαγγαλματικό περιβάλλον, όπου δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Ή/και μπορεί και να είναι παράνομο. Επομένως, παρακαλώ σταματήστε, τώρα».

Το θέμα του management

Επίσης, αναλύει ο Σμιντ ότι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι μεταξύ 25 και 35 ετών μπορούν να αξιοποιήσουν τα εφόδια που παίρνουν από την δια ζώσης εργασία, ώστε να αναπτύξουν το διαχειριστικό τους στυλ (management). Για τον εαυτό του φέρνει ως παράδειγμα τα μαθήματα που πήρε από το γραφείο για το πώς να παρουσιάζει τις ιδέες του, να διαχειρίζεται τους ανταγωνιστές του και να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις.

«Ηλικιακά, τότε είναι που μαθαίνουν. Εάν το χάσει κανείς επειδή δουλεύει από το σπίτι του και τον καναπέ του, τότε δεν ξέρω πώς μπορεί να αναπτύξει ένα στυλ management. Ειλικρινά δεν ξέρω», τονίζει ο Σμιντ.

Βέβαια, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως οι θέσεις που είναι τόσο εξειδικευμένες που δεν απαιτούν σε μεγάλο βαθμό επικοινωνία με άλλους. Επίσης παραδέχεται πως υπαρχουν άτομα που δεν ανέχονται την κουλτούρα του επαγγελματικού χώρου ή άλλοι που δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν ώρες στον δρόμο για να πάνε στο γραφείο τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην CEO της Google καταλήγει ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί ευρέως η τηλεργασία, θα χαθούν τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια εμπειρίας από τους χώρους των γραφείων.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις πως οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Και ότι τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ίδια με τα ανεπίσημα δίκτυα που σχηματίζονται σε μία επιχείρηση», τονίζει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μάνατζερ σε περιόδο κρίσης; Πώς θα κρατήσετε ψηλά το ηθικό της ομάδας

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους σημερινούς 20άρηδες να βγάλουν χρήματα

Job hoppers: Πότε είναι η σωστή στιγμή να ψάξεις για άλλη δουλειά;

Ποιοι εργοδότες είναι οι πιο «σφιχτοχέρηδες»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News