Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 17:27
BUSINESS & FINANCE

Πότε πρέπει να απορρίψετε μία πρόταση για δουλειά; Τα 10 red flags

Πότε πρέπει να απορρίψετε μία πρόταση για δουλειά; Τα 10 red flags

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε λίγο πριν αποδεχθείτε μία νέα θέση εργασίας ή ακόμη και στην μέση της διαδικασίας για την πρόσληψή σας, αλλά κάτι «δεν πάει καλά», αν και δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς το πρόβλημα. Ανεξαρτήτως του είδους της δουλειάς για την οποία έχετε κάνει αίτηση, υπάρχουν δέκα σημάδια στα οποία θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία:

1. Πολύ μεγάλη διαδικασία συνέντευξης

Ο χρόνος που χρειάζεται για να σας απαντήσουν θετικά ή αρνητικά μετά από μία συνέντευξη μπορεί να φαίνεται ολόκληρη αιωνιότητα, ενώ ορισμένοι εργοδότες μπορεί να μην μπουν καν στον κόπο να απαντήσουν. Αν δεν υπάρχει κάποιος πολύ καλός λόγος να περιμένετε, τότε στην περίπτωση που η απάντηση καθυστερεί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.

2. Δεν είστε σίγουροι για τον μάνατζερ

Πολλές φορές μπορείτε να καταλάβετε αμέσως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εάν θα γίνετε απαραίτητο μέλος της ομάδας. Εάν ο επικεφαλής δεν δείξει ιδιάιτερη προσοχή στις δεξιότητές σας ή δείξει περίεργα σημάδια στην επικοινωνία σας, τότε καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε την πιθανή προσφορά.

3. Αβεβαιότητα για την θέση

Εάν το πιθανό μελλοντικό σας αφεντικό 

  • δεν μπορεί να πει με σιγουριά τις αρμοδιότητες που θα έχετε
  • δίνει τόσο γενικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων που ακούγεται σαν να έχετε δύο ή και τρεις θέσεις ταυτόχρονα
  • αισθάνεστε ότι είναι κάπως ασαφής για σημαντικές πτυχές της θέσης σας και την σχέση της με την υπόλοιπη εταιρεία

τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε την επιλογή σας.

4. Άβολη συνέντευξη

Σκοπός μίας συνέντευξης θα έπρεπε να είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Εάν όμως αισθάνεστε ότι σας κάνουν υπερβολικά πολλές ερωτήσεις ή ακόμη και ερωτήσεις που δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης, τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε.

5. Πολλά «τεστ»

Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ως μέρος της συνέντευξης να κάνετε κάποια τεστ. Ωστόσο, εάν τα τεστ αυτά σας φαίνονται υπερβολικά πολλά σε σημείο που σας φαίνεται ότι κάνετε εθελοντική δουλειά για κάποια εταιρεία στην οποία δεν έχετε καν προσληφθεί, τότε μάλλον είναι ώρα να προχωρήσετε κάπου αλλού.

6. Συνεχής ζήτηση για την ίδια δουλειά

Εάν συναντάτε συνεχώς ανάρτηση για τον ίδιο ρόλο στην ίδια εταιρεία, τότε ενδεχομένως αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να κρατήσει ένα άτομο για την θέση αυτή. Εκτός από τις αγγελίες για δουλειά όμως, μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σε μία επιχείρηση από τον επικεφαλής του ανθρωπίνου δυναμικού από τα επαγγελματικά προφίλ παλαιότερων εργαζομένων, ώστε να δείτε πόσο καιρό έμειναν, αλλά και γιατί έφυγαν.

7. Υποχρεωτικές υπερωρίες

Είναι ένα ακόμη «red flag» για τους ενδιαφερόμενους εργαζομενους, όταν η εταιρεία αναμένει ότι θα πρέπει να μένετε περισσότερο στην δουλειά καθημερινά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα καταφέρετε να κερδίσετε επιπλέον χρήματα μέχρι πολύ αργότερα στην καριέρα σας ή ότι δεν θα έχετε ευελιξία για να επιτύχετε μία καλή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής ή ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι κακή.

8. «Θάψιμο»

Εάν το άτομο που σας παίρνει συνέντευξη «θάβει» την ομάδα των εργαζομένων του, τότε θα πρέπει να προσέξετε. Μπορείτε βέβαια να ρωτήσετε για το κλίμα στον επαγγελματικό χώρο λέγοντας «Τι σας αρέσει από την δουλειά που κάνετε εδώ;» Εάν δείτε ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να απαντήσει ή ότι λέει κάτι επουσιώδες (π.χ. δωρεάν σνακ) τότε ίσως είναι σημάδι ότι πρέπει να αποχωρήσετε.

9. Χρήματα

Εάν δεν σας τραβάει τίποτα για την θέση εκτός από τα χρήματα, τότε μάλλον δεν αξίζει να το προσπαθήσετε. Σίγουρα, τα χρήματα είναι ένας εξαιρετικά καλός λόγος να επιλέξει κανείς μία συγκεκριμένη δουλειά, αλλά εάν τίποτα άλλο δεν σας προκαλεί ενθουσιασμό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είστε και ο καλύτερος υπάλληλος. Σε βάθος χρόνου αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αξιολόγησή σας ίσως και σε ολόκληρη την καριέρα σας.

10. Έλλειψη διαφάνειας

Σίγουρα στη διάρκεια μίας συνέντευξης ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν οφείλει να δώσει πληροφορίες για όλα. Αλλά, χρειάζεται να ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η απόκλιση του συμβολαίου εργασίας από αυτά που σας είπαν στην συνέντευξη. Ή εάν σας δεχτούν προφορικά, αλλά δεν έρθει ποτέ γραπτό συμβόλαιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 είδη τοξικών ανθρώπων στη δουλειά και πώς θα τους εντοπίσετε

Οι τρεις συμβουλές για να πάρετε την προαγωγή των ονείρων σας

Τα τρία βήματα για να διαπιστώσετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News