Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 11:12
BUSINESS & FINANCE

Οι τρεις συμβουλές για να πάρετε την προαγωγή των ονείρων σας

Οι τρεις συμβουλές για να πάρετε την προαγωγή των ονείρων σας

Η άνοδος στην επαγγελματική κλίμακα είναι κάτι που πολλοί επιθυμούν διακαώς χωρίς όμως να μπορούν να το επιτύχουν πάντα. Άλλες φορές, πάλι, δεν ξέρουν καν αν πράγματι θέλουν την προαγωγή ή αν είναι καλά στη θέση που βρίσκονται.

Η Αν Χάιατ έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα: υπήρξε βοηθός του Τζεφ Μπέζος το 2002, ενώ για 12 χρόνια δούλευε στη Google πρώτα στο πλευρό της Μαρίσα Μέγιερ και έπειτα ως επικεφαλής προσωπικού επί Έρικ Σμιντ.

Έχοντας δουλέψει στο πλευρό δισεκατομμυριούχων CEOs, μοιράζεται τα τρία βήματα της μεθόδου «Win, Win, Win» για να εξασφαλίσετε την προαγωγή των ονείρων σας.

Να θέσετε στόχους 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε τους στόχους σας και τι θέλετε να πετύχετε, αλλά και να θέσετε νέους στόχους.

Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, σύμφωνα με τη Χάιατ, είναι «τι είναι το επόμενο πράγματα που θέλω να μάθω στην καριέρα μου».

«Σε ποια ειδικότητα θέλω να χτίσω όνομα; Τι ομάδες θέλω να ηγηθώ; Σε ποιο πεδίο θέλω να επικρατήσω; Τέτοιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε», σχολιάζει η βοηθός των δισεκατομμυριούχων.

Να λύνετε τα προβλήματα των ανωτέρων σας

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε ευκαιρίες να λύσετε τα προβλήματα των ανωτέρων σας με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν και την προώθηση των δικών σας στόχων.

Για παράδειγμα, ίσως ο επικεφαλής σας έχει πάρα πολλά ραντεβού και χρειάζεται κάποιον να εμφανιστεί εκ μέρους του ή είναι πολύ απασχολημένος για να πάει σε μια ομιλία όπου είναι προσκεκλημένος. Μπείτε μπροστά και προτείνετε να βοηθήσετε, αναφέρει η Χάιατ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε πράγματα που είναι έξω από την παραδοσιακή δουλειά σας ή την ομάδα σας», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι είδους ηγέτης θα θέλατε να γίνετε. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το παράδειγμα του μάνατζέρ σας.

Να είστε σε επιφυλακή

Το τελευταίο βήμα για να εξασφαλίσετε μια προαγωγή είναι να κοιτάξετε το μέλλον.

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι όταν βοηθάτε με κάτι τον επικεφαλής σας, τότε λύνετε μια σημαντική ανάγκη για την εταιρεία σας. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε κάτι εντελώς έξω από τα νερά σας, το οποίο θα σας αποκόψει.

«Αν δεν επεκτείνετε όλο και περισσότερο την ειδικότητά σας, τότε βρίσκεστε σε κίνδυνο – είστε ο επόμενος που θα απολυθεί στην επόμενη μεγάλη κρίση», επισημαίνει η Αν Χάιατ.

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει συνεχώς να μαθαίνετε νέες, σχετικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, αν δουλεύετε σε μια μικρή επιχείρηση όπου δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, μπορείτε να εμπλακείτε σε δημόσια projects για να μάθετε νέες δεξιότητες.

Η προαγωγή δεν είναι ποτέ δεδομένη

Θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η προαγωγή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ούτε πάντα δίκαιη.

Κάποιες φορές οι προαγωγές επηρεάζονται από παράγοντες που δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία, όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα και τα νούμερα (πχ. πωλήσεις) – παρά από τις πραγματικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup, οι οργανώσεις δίνουν προαγωγή σε υποψηφίους χωρίς τα επαρκή skills στο 82% των περιπτώσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν ότι θα πρέπει να σχεδιάσετε την πορεία σας έτσι ώστε να έχετε την καλύτερη πιθανότητα να πάρετε την προαγωγή.

Έτσι, συμβουλεύουν και τι να μην κάνετε: να μην είστε ξερόλες, ούτε πολύ χαμηλών τόνων, ούτε πολύ αμυντικοί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία βήματα για να διαπιστώσετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Job hoppers: Πότε είναι η σωστή στιγμή να ψάξεις για άλλη δουλειά;

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News