Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 12:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Μήπως πρέπει να παραιτηθείτε; Πέντε σημάδια ότι η δουλειά σας είναι τοξική

Το έχουν ονομάσει η «Μεγάλη Παραίτηση» και είναι ένα φαινόμενο που έχει εκπλήξει τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, όπου από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους 24 εκατ. εργαζόμενοι.

Σύμφωνα  με έρευνα του  MIT Sloan School of Management, η τοξική εργασιακή κουλτούρα είναι ο παράγοντας που ευθύνεται για τις παραιτήσεις, περισσότερο και από τα επίπεδα των αμοιβών.

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που μαρτυρούν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον; Οι ερευνητές του  MIT Sloan School of Management  εντόπισαν τα πέντε επικρατέστερα, εξετάζοντας τις αξιολογήσεις 1,4 εκατ. εργαζομένων.

1.       Οι αποκλεισμοί. Χώροι εργασίας όπου γίνονται διακρίσεις είτε λόγω της φυλής, του φύλου, της ηλικίας ή της σεξουαλικότητας είναι αυτοί που συχνότερα περιγράφονται ως τοξικοί.

2.       Η έλλειψη σεβασμού. Όταν ένας εργαζόμενος νιώθει ότι δεν τον σέβονται μέσα στην επιχείρηση –είτε για αυτό ευθύνεται ο προϊστάμενος ή οι συνάδελφοί του- μπορεί να νιώσει ότι χάνει την προσωπικότητά του και την αξία του, με πολλούς από αυτούς που βρέθηκαν σε μια τέτοια θέση να κρύβουν οργή και θυμό.  

3.       Ανήθικη συμπεριφορά. Η ανήθικη συμπεριφορά μιας εταιρείας, η ανειλικρίνεια, η έλλειψη ακεραιότητας και η μη συμμόρφωσή της με τους νόμους και τους κανονισμούς είναι παράγοντες που δημιουργούν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Η παρενόχληση, ο σεξισμός, οι κλοπές και η λεκτική κακοποίηση είναι μερικούς από τους συχνότερους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η ανήθικη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, σύγκρουσης συμφερόντων, κακοδιαχείρισης των πόρων της εταιρείας, ρατσισμού και διακρίσεων.  

4.       «Ο θάνατός σου, η ζωή μου». Εταιρείες που ενθαρρύνουν τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους υπαλλήλους έναντι της συνεργασίας διαμορφώνουν συχνά ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Στις επιχειρήσεις όπου ο καθένας προσπαθεί να υπονομεύσει τον διπλανό του, η συνολική παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη και η αφοσίωση των υπαλλήλων πάσχει.

5.       Κακοποιητικοί μάνατζερς. Εάν κάποιος δουλεύει υπό έναν προϊστάμενο που έχει κακοποιητική συμπεριφορά, με ύβρεις και bullying, η πνευματική και φυσική υγεία του κινδυνεύει. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, τα άτομα αυτά έχουν 35% έως 55% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κάποια σοβαρή ασθένεια. «Για τους περισσότερους εργαζόμενους, η πραγματικότητα είναι ότι το αφεντικό τους επηρεάζει περισσότερο την υγεία τους από τον γιατρό τους», λέει ένας  εκ των συντακτών της έρευνας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Αντιπαθητικός συνάδελφος στη δουλειά; 6 κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν

Αυτά είναι τα 10 χαρακτηριστικά του «τέλειου αφεντικού»

Βιογραφικό: Το ένα πράγμα που πρέπει να προσθέσετε για να σας προσλάβουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News