Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 11:14
BUSINESS & FINANCE

Τα 5+1 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Τα 5+1 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέρα από την επίδραση της τεχνολογίας, η πανδημίας του κορωνοϊού άφησε το στίγμα της στον κόσμο της εργασίας. Παράλληλα, έφερε το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» σε όλο τον κόσμο, με πολλούς εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους αναζητώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται παγκοσμίως μια μείωση της ανεργίας, αλλά και μια αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, η οποία βέβαια εξακολουθεί και παραμένει σταθερά είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετοί έχουν αναφέρει ως αιτία του φαινομένου αυτού – δηλαδή μείωσης της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας – την απαίτηση των εργοδοτών για εξειδικευμένο προσωπικό και την υποτιθέμενη έλλειψη τέτοιων ανθρώπων.

Εφόσον λοιπόν αναζητάτε καριέρα σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ή ψάχνετε πληροφορίες σχετικές με το ποιες δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύξετε και θα σας προετοιμάσουν για το μέλλον, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα που ετοίμασαν οι σύμβουλοι του Ομίλου Adecco στην Ελλάδα:

1. Information Technology (IT)

Ακολουθώντας τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας, η τεχνολογία αναμφίβολα παίζει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι την πρώτη θέση στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα καταλαμβάνουν οι ειδικότητες που αφορούν σε προφίλ IT, Προγραμματιστές (Senior Java Developers, Full Stack Developers) και Software Architects.

2. Human Recourses (HR)

Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη σημασία του ταλέντου και το πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας.

Έται, γίνονται όλο και πιο σημαντικά τα στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού. Οι πιο περιζήτητες θέσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν: HR Managers, HR Business Partners, Talent Acquisition Specialists, Senior Talent Acquisition Specialists και Payroll Specialists.

3. Data Scientists

Η διαρκής τροφοδότηση των επιχειρηματικών διαδικασιών με τα σωστά και λειτουργικά δεδομένα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων και την υποστήριξη στρατηγικών αποφάσεων των εταιρειών.

Η επανάσταση στο χώρο της πληροφορίας και ο αντίστοιχος όγκος διαχείρισης δεδομένων (Data Management) καθιστούν τις θέσεις εργασίας που περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον τομέα περιζήτητες.

4. Supply Chain

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, ενώ υπάρχουν νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και τις συνεχιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι διαμορφωτικές αυτές τάσεις αλλάζουν το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά και ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα ως στρατηγικό καταλύτη στην επίτευξη των στόχων των εταιρειών.

Αντίστοιχα διαμορφώνεται υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους που πλαισιώνουν το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα στελέχη του Τμήματος Προμηθειών και οι Logistics Managers.

5. Digital Marketing Specialists

Σε αντίθεση με το Digital Μarketing, το οποίο εξελίσσεται ραγδαία, οι παραδοσιακές τεχνικές του Marketing δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικές. Οι αγοραστικές μας συνήθειες συνεχίζουν να εξελίσσονται τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες αγορές πλέον πραγματοποιούνται μερικώς ή ολοκληρωτικά ηλεκτρονικά.

Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα brands να προσεγγίσουν πελάτες μέσα από email, videos, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης.

Ειδικότητες άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως για παράδειγμα το SEO (Search Engine Optimization), το UX (User Experience) και τα
SOME (Social Media), συναντώνται πλέον ακόμα και στις μικρότερες επιχειρήσεις, τοποθετώντας το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) στην καρδιά των εταιρειών.

6. Τεχνίτες

Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά και δυσανάλογα σε σύγκριση με τον διαθέσιμο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων όταν μιλάμε για τις «θέσεις γραφείου».

Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει όμως και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτικά επαγγέλματα με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία δηλώνει σχετικά: «Ο κόσμος της εργασίας μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η αγορά εργασίας βρέθηκε στη δίνη μιας σημαντικής αναταραχής, φαίνεται όμως πως ανακάμπτει με μια σαφή αύξηση του αριθμού των νέων ανοιχτών θέσεων. Έως το 2025 περίπου 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν λόγω της τεχνολογίας, προβλέπεται όμως ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα προκύψουν 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες τάσεις και να προσδιορίσουμε τις θέσεις εργασίας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι έτοιμο γι’ αυτές τις θέσεις και να διαθέτει το απαραίτητο μείγμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να αντεπεξέλθει σε αυτές».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποια επαγγέλματα δίνουν εξαψήφιες ετήσιες αποδοχές σε junior υπαλλήλους

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους σημερινούς 20άρηδες να βγάλουν χρήματα

ManpowerGroup: Ποιες τάσεις θα επικρατήσουν στην αγορά εργασίας το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News