Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 16:03
BUSINESS & FINANCE

Νέοι μπελάδες για τον γκρινιάρη ολιγάρχη: Δεσμεύτηκαν κυπριακά assets του

Νέοι μπελάδες για τον γκρινιάρη ολιγάρχη: Δεσμεύτηκαν κυπριακά assets του

Έναν ακόμη λόγο για να γκρινιάζει θα έχει ο Ρώσος ολιγάρχης, Μιχαήλ Φρίντμαν, του οποίου περιουσιακά στοιχεία αξίας 420 εκατ. δολαρίων κατασχέθηκαν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας, κατασχέθηκαν τίτλοι σε κυπριακές εταιρείες που διατηρούνταν σε ουκρανική τράπεζα, συνολικής αξίας 12,4 δισεκατομμυρίων χρίβνια (419,7 εκατ. δολάρια).

Η τράπεζα, δε, όπου φυλάσσονταν αυτά τα assets ήταν η Alfa Bank, η οποία ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Φρίντμαν.

Ο 57χρονος ολιγάρχης, η περιουσία του οποίου υπολογιζόταν στα 10,1 δισ. δολάρια, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών όσο και των βρετανικών κυρώσεων από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος έχει εμφανιστεί έκτοτε αρκετές φορές στα μέσα ενημέρωσης για να παραπονεθεί για τη δέσμευση της περιουσίας του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και καταδικάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν ξέρω πώς να ζήσω», είχε δηλώσει ο Φρίντμαν, ο οποίος μένει μόνιμα στη Βρετανία. Εδώ και κάποιους μήνες, έχει περιοριστεί σε ένα μπάτζετ – «μισθό» των 2.500 λιρών, ενώ το βρετανικό κράτος πρέπει να εγκρίνει τα έξοδά του.

«Οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μου εγκρίνουν έναν συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορώ να πληρώνω τα ταξί και το φαγητό, αλλά θα είναι ένα πολύ περιορισμένο ποσό, εάν κοιτάξει κανείς το κόστος ζωής στο Λονδίνο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. 

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ καν να βγάλω κάποιον σε ένα εστιατόριο. Πρέπει να τρώω στο σπίτι και είμαι πρακτικά σε καθεστώς κατ΄οίκον περιορισμού».

Μιλώντας για τη νέα του ζωή, ο δισεκατομμυριούχος είχε παραπονεθεί ότι ζει φυλακισμένος στο σπίτι του, δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό ούτε τις κάρτες του.

Βέβαια, το σπίτι του είναι μία βικτοριανή έπαυλη αξίας 85 εκατ. δολαρίων, το Athlone House, το οποίο – προς το παρόν – δεν έχει ακόμη δεσμευθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Δύση να πουλήσει τα δεσμευμένα ρωσικά superyachts;

Γκρινιάζει πάλι ο ολιγάρχης: «Πρακτικά είμαι φυλακισμένος στο σπίτι»

Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News