The New York Times Δευτέρα 16/05/2022, 07:09 MATTHEW GOLDSTEIN
THE NEW YORK TIMES

Μπορεί η Δύση να πουλήσει τα δεσμευμένα ρωσικά superyachts;

Μπορεί η Δύση να πουλήσει τα δεσμευμένα ρωσικά superyachts;

H αμερικανική κυβέρνηση ήταν τόσο ευχαριστημένη με τη δέσμευση του γιοτ 78 μέτρων ενός Ρώσου ολιγάρχη στη Μαγιόρκα τον περασμένο μήνα που δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube με πράκτορες του FB και τις ισπανικές αρχές να σκαρφαλώνουν στο σκάφος. Το Tango, ένα γιοτ αξίας 90 εκατ. δολαρίων που ανήκει στον Βίκτορ Βέξελμπεργκ, ήταν το πρώτο μεγάλο έπαθλο στην εκστρατεία κατά των δισεκατομμυριούχων με δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 1 δισ. δολάρια σε γιοτ, αεροπλάνα και έργα τέχνης – για να μην αναφέρουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε μετρητά – που ανήκουν σε συμμάχους του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός δικαστής Zia M. Faruqui, ο οποίος ενέκρινε τη δέσμευση του Tango, ανέφερε ότι το κυνήγι [για τα ρωσικά assets] από μια νέα ομάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης «είναι μόνο η αρχή».

Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων είναι εύκολη. Για την οριστική κατάσχεσή τους, η κυβέρνηση συνήθως χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται «αστική κατάσχεση», κατά την οποία πρέπει να αποδείξει ότι αποκτήθηκαν από εγκλήματα. Τότε, μόνο έχει τη δυνατότητα να τα πουλήσει. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης υποστηρίξει την αθωότητά του στο δικαστήριο. Για να επιταχύνει την απόδοση των εσόδων στην Ουκρανία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα σχέδιο να βάλει στο στόχαστρο κάποια assets μέσω από μια διοικητική διαδικασία υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Φράνκλιν Μονσούρ Τζούνιορ, πρώην εισαγγελέας, αναφέρει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναμένει ότι πολλοί Ρώσοι δεν θα συρθούν σε νομικές περιπέτειες με κίνδυνο να δικαστούν υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός των δεσμεύσεων επιταχύνεται.

Στις 5 Μαΐου, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι αρχές στα νησιά Φίτζι που συνεργάζονται με την αρμόδια task force δέσμευσαν ένα γιοτ 300 εκατ. ευρώ που ανήκει στον Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έναν Ρώσο βαρόνο του χρυσού.

Τον Οκτώβριο, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν ντου σε μια έπαυλη στην Ουάσινγκτον που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα και δέσμευσαν μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία. Οι αμερικανικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα assets του Ντεριπάσκα έπειτα από κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2018, εν μέρει ως απάντηση στην εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Μπορεί η Δύση να πουλήσει τα δεσμευμένα ρωσικά superyachts;-1
 Από την εισβολή των αμερικανικών αρχών στην έπαυλη του Ντεριπάσκα στην Ουάσινγκτον (φωτ. Tom Brenner/Reuters)

Αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 530 Ρώσους. Ο Άντριου Άνταμς, ο εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της νέας task force, αναφέρει ότι έργο της ομάδας του είναι να μοιράζεται πληροφορίες για αυτά τα άτομα με αμερικανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες και αστυνομικές ομάδες από το εξωτερικό.

Αν και είναι πιθανό να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία ως μέρος μιας ποινικής υπόθεσης, σύμφωνα με τον Άνταμς, για να γίνει αυτό χρειάζεται να συλληφθούν και να καταδικαστούν οι ιδιοκτήτες τους – μια διαδικασία πιο δύσκολη σε σχέση με την αστική διαδικασία ή τη fast track διοικητική διαδικασία που εξετάζεται.

Όμως, ακόμα και αυτή η τελευταία διαδικασία χρειάζεται αποδείξεις εγκληματικής συμπεριφοράς. Αφού ενέκρινε τη δέσμευση του Tango, o δικαστής Faruqui ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι ο Βέξελμπεργκ αγόρασε το γιοτ με «παράνομα έσοδα και ξέπλυμα κεφαλαίων». Για τη μόνιμη κατάσχεσή του, οι εισαγγελείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο Βέξελμπεργκ πράγματι διέπραξε έγκλημα. 

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Δεσμεύεται το σκάφος-μυστήριο Scheherazade – Ανήκει στον Πούτιν;

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού

Γιατί κατασχέθηκε η παλιά βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση στη Γαλλική Ριβιέρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News