The New York Times Τετάρτη 30/03/2022, 07:04 NINA BURLEIGH
THE NEW YORK TIMES

Μπρα-ντε-φερ δισεκατομμυριούχων σε ένα νησάκι της Καραϊβικής

Μπρα-ντε-φερ δισεκατομμυριούχων σε ένα νησάκι της Καραϊβικής

Τα μέσα του χειμώνα στο νησάκι του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρτς) στην Καραϊβική είναι κάτι σαν δεύτερη περίοδος τυφώνων. Τον Δεκέμβριο έγινε απόβαση δισεκατομμυριούχων και διασημοτήτων, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Μάικ Τάισον, ο Τζεφ Μπέζος, καθώς και των μεγαλύτερων γιοτ του πλανήτη.

Όμως, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έλαβε χώρα η τελευταία εξέλιξη στη δικαστική διαμάχη  που έχει θέσει σε τροχιά σύγκρουσης δισεκατομμυριούχους μεταξύ τους και την ανθρώπινη ανάπτυξη με την εύθραυστη φύση. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι μια ξενοδοχειακή εταιρεία με επικεφαλής την Αμερικανίδα Ντενίζ Ντουπρέ πρέπει να σταματήσει την κατασκευή του δεύτερου πολυτελούς ξενοδοχείου στο νησί και να γεμίσει μια τρύπα περίπου 90 μέτρων, που αρχικά επρόκειτο να γίνει υπόγειο πάρκινγκ, σε μια δημοφιλή αλλα περιβαλλοντικά εύθραυστη παραλία.

Η απόφαση αυτή ίσως αποτελεί σημείο καμπής για την υπερανάπτυξη σε αυτό το τροπικό νησί, όπου οι μεγιστάνες συναγωνίζονται ο ένας με τον άλλον ποιος θα έρθει με το μεγαλύτερο γιοτ ή θα φτιάξει τη μεγαλύτερη βίλα.

Οι πρόγονοι των ντόπιων επιβίωσαν επί αιώνες ενώ η εξουσία περνούσε από τα χέρια των πειρατών, της Αγγλίας και της Γαλλίας – ενώ υπήρξε και μια 100ετής περίοδος σουηδικής εξουσίας. Τελικά, η σύγχρονη εποχή τους βρήκε αρχικά ως μέρος παράκτιων γαλλικών εδαφών κοντά στη Γουαδελούπη και τώρα ως αυτοδιοικούμενη περιοχή με γαλλική νομοθεσία. Μετά, ήρθαν οι νεότεροι αποικιστές: διασημότητες από την Αμερική και την Ευρώπη και μεγιστάνες της Wall Street.

Ο Άγιος Βαρθολομαίος είναι πλέον το σκηνικό για ένα θέατρο εμφανούς κατανάλωσης. Ο ρυθμός και το μέγεθος της ανάπτυξης έχει φέρει δουλειές και έχει κάνει εκατομμυριούχους τους ντόπιους ιδιοκτήτες γης, τους μεσίτες και όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων. Έχει όμως αυξήσει και το κυκλοφοριακό, τη μόλυνση του νερού, τους νεκρούς υφάλους, το πρόβλημα στέγασης και – όπως λένε μερικοί επιστήμονες και ντόπιοι – έχει οδηγήσει το οικοσύστημα του νησιού στο χείλος του γκρεμού, στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή.

Μπρα-ντε-φερ δισεκατομμυριούχων σε ένα νησάκι της Καραϊβικής-1
φωτ. Jean Valette/The New York Times

Τον Δεκέμβριο του 2019, η τοπική κυβέρνηση έδωσε άδεια για το ξενοδοχείο της κ. Ντουπρέ, παρά τις προτροπές των περιβαλλοντολόγων και κάποιων αξιωματούχων. Ακολούθησαν πολλά δικαστήρια, μέχρι που άρχισαν οι πρώτες εργασίας τον περασμένο Μάρτιο.

Μια ομάδα νεαρών κυκλοφόρησε μια αίτηση κατά της οικοδόμησης του ξενοδοχείου και συγκέντρωσε 2.200 υπογραφές. Μια άλλη αίτηση από την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση St. Barts Essentiel (SBE) μάζεψε περίπου 2.700 υπογραφές σε σύνολο πληθυσμού 10.000, ζητώντας να σταματήσει το πρότζεκτ.

Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, το δικαστήριο ακύρωσε την άδεια για την κατασκευή, με το επιχείρημα ότι τα θεμέλια αποτελούσαν κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους σε περίπτωση πλημμύρας από τυφώνα.

Έρευνα της Wildlife Conservation Society από το 2016 αναφέρει ότι το περιβάλλον στο νησί «υποβαθμίζεται γρήγορα» λόγω της ρύπανσης της ξηράς που καταλήγει στη θάλασσα και καταστρέφει τους θαλάσσιους βιότοπους, την αστικοποίηση και την υπεραλίευση. Ένα χρόνο αργότερα, ο τυφώνας Ίρμα κατέστρεψε το νησί, επιδεινώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα στέγασης.

Η τοπική κυβέρνηση πρόσφατα περιόρισε το μέγεθος για τις νέες βίλες σε λιγότερο από 150 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, εκκρεμούν τουλάχιστον 50 άδειες οικοδόμησης με το προηγούμενο καθεστώς. Τα κάποτε κρυστάλλινα νησιά του νησιού έχουν θολώσει, καθώς τα ιζήματα από τις κατασκευές καταστρέφουν τους υφάλους και απομακρύνουν τα θαλάσσια ζώα.

Αυτή η ένταση ίσως εξηγεί την έχθρα απέναντι στην κ. Ντουπρέ και τον άνδρα της, Μαρκ Νάνελι. Κάποιος έγραψε «Έξω γουρούνι Ντουπρέ» στον τοίχο της οικοδομής – μια ασυνήθιστη πράξη βανδαλισμού στο νησί με τη μηδενική εγκληματικότητα.

«Στη μια γωνία έχει αυτή την εταιρεία δισεκατομμυριούχων και στην άλλη μερικούς ντόπιους που παρακαλούν να μην καταστραφεί η θαλάσσια ζωή του νησιού», αναφέρει ο Έντι Κζόπουρ, δικηγόρος στο Youngstown του Οχάιο ο οποίος διαμένει εδώ και χρόνια στον όρμο του St. Jean κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Ηταν σαν τον “Ρόκι” που οι ντόπιοι κέρδισαν».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που μεταφέρει την πρωτεύουσά της αλλού για έναν πολύ απλό λόγο

Στο σφυρί τα νησιά «κολαστήρια» του Τζέφρι Επστάιν

Αγόρασαν ιδιωτικό νησί για να φτιάξουν τη δική τους χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News