Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού

Το πλήρωμα ξέρει ότι ο ιδιοκτήτης του superyacht θέλει να τρώει αστακό όταν βρίσκεται στο σκάφος. Όμως, καθώς αυτός δεν τους ενημερώνει ποτέ ότι θα έρθει, έχουν βρει μια λύση: Ετοιμάζουν φρέσκο αστακό 365 μέρες τον χρόνο, για καλό και για κακό.

Ο κόσμος των superyachts, γυαλιστερός και μυστικοπαθής, γεννά κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας. Ένας άνθρωπος που δούλευε στα σκάφη αυτά για 20 χρόνια, γράφει στους Times στο Λονδίνου για τα όσα έζησε – διατηρώντας, βέβαια, την ανωνυμία του.

Όπως λέει, για τους ιδιοκτήτες, όλα είναι ανταγωνισμός. Θα κάνουν μια μικρή προσθήκη ώστε το δικό τους σκάφος να είναι έστω ένα μέτρο  μεγαλύτερο από του φίλου τους, θα παραγγείλουν το γρηγορότερο του κόσμιου ή θα γίνουν οι πρώτοι που θα τοποθετήσουν στο superyacht τους ένα κρυοθάλαμο, έναν διαδραστικό τοίχο ή μια σκάλα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από γυαλί.

Και βέβαια, τα κόλπα και τα gadgets που συναντά κανείς σε αυτά τα σκάφη είναι εντυπωσιακά: Από υποβρύχια που χωράνε 10 άτομα έως υδρογραφικά συστήματα που χαρτογραφούν τον πυθμένα της θάλασσας. Το 96,5 μέτρων  Faith έχει μέχρι και αίθουσα χιονιού, για να δροσίζονται οι επιβάτες, αποκαλύπτει.

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού-1
Η αίθουσα χιονιού του Faith (φωτ.: burgessyachts.com)

Αυτός ο insider διαψεύδει τις φήμες που κυκλοφορούν ευρέως και θέλουν το Eclipse του Roman Abramovich να είναι εξοπλισμένο με αντιπυραυλικό σύστημα. Όμως, εξηγεί ότι τα σκάφη έχουν μεγάλο οπλοστάσιο, για να αποκρούουν τους πειρατές με τα καλάσνικοφ, που είναι κάτι το συνηθισμένο σε κάποιες ακτές της Αφρικής.

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού-2
To Eclipse (φωτ.: Shutterstock)

Πισίνες με γυάλινο πάτο και ολόχρυσα μπάνια είναι συνηθισμένες πολυτέλειες στα superyachts.

Όσο για τις παραξενιές των ιδιοκτητών, κάποιες δεν είναι και τόσο συνηθισμένες. Ένας από αυτούς δεν φορά ποτέ το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά. «Το αγοράζω, το φοράω και το πετάω», εξηγεί, για αυτό και το πλήρωμά του καθαρίζει το κατάστρωμα φορώντας κασμιρένια πουλόβερ Armani.

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού-3
φωτ.: burgessyachts.com

«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν κοινό όλοι οι ιδιοκτήτες των γιοτ, είναι η εμμονή τους με τον χρόνο», λέει. Όπως του είχε πει ένας καπετάνιος, το αφεντικό απαντούσε σε κάθε πληροφορία που του έδινε με την ερώτηση «για πόση ώρα;», αφού για αυτόν, η κάθε προτεινόμενη εμπειρία είχε αξία εάν χρησιμοποιούσε τον χρόνο του αποδοτικά.

Οι εξομολογήσεις ενός insider των superyachts: Οι 365 αστακοί και η αίθουσα χιονιού-4
φωτ.: burgessyachts.com

Όσο για τη ζωή του πληρώματος; Είναι σκληρή δουλειά, αφού πολύ συχνά θα τους ξυπνήσουν στις 3 τα ξημερώματα, γιατί ο ιδιοκτήτης θέλει σάντουιτς με μπέικον και μασάζ. Ή θα τους μαλώσουν γιατί ξέχασαν να απομακρύνουν τα φορέματα της ερωμένης και να τα αντικαταστήσουν με εκείνα της συζύγου στην master καμπίνα.

Όμως, όπως λέει αυτός ο insider, οι απολαβές είναι πλούσιες και τα φιλοδωρήματα μπορούν να είναι χιλιάδες δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Ξέφραγο αμπέλι» οι ελληνικές θάλασσες για τα mega yachts

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Τι κρύβει το πέρασμα του superyacht Clio από την Ελλάδα;

«Έχω γιοτ άρα υπάρχω»: Γιατί είναι σύμβολο στάτους για τους Ρώσους ολιγάρχες

O «Istros» του κληρονόμου της δυναστείας Μέρντοχ και η ελληνική ιστορία του

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News