Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 11:46
BUSINESS & FINANCE

Ο επενδυτής που έπαιξε με το Νetflix και έχασε 430 εκατ. δολάρια

Ο επενδυτής που έπαιξε με το Νetflix και έχασε 430 εκατ. δολάρια

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή της Netflix από τη στιγμή που η υπηρεσία streaming ανακοίνωσε ότι έχασε 200.000 συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη συνέχεια του έτους.

Tην ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει και ένα κύμα φυγής επενδυτών από την πλατφόρμα, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει πια κέρδη να τους αποφέρει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Άκμαν, ο οποίος αν και απέκτησε μερίδιο στο Netflix στις αρχές του φετινού έτους, μέσα σε τρεις μήνες το πούλησε και μάλιστα με χασούρα που ξεπερνάει τα 430 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία Pershing Square Capital Management του Άκμαν είχε γίνει ένας από τους 20 μεγαλύτερους μετόχους στη συνδρομητική πλατφόρμα, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει την απόκτηση 3,1 εκατομμυρίων μετοχών σε μια επένδυση που ξεπέρασε το 1 δισ. Δολάρια.

Το Νetflix είδε τις μετοχές του να σκαρφαλώνουν με την πανδημία, καθώς ο κόσμος στράφηκε στις υπηρεσίες streaming λόγω του lockdown, ενώ τον Νοέμβριο – με το νέο κύμα της Όμικρον – η αξία του διπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχές του 2020.

Ωστόσο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να αίρονται και η ακρίβεια άρχισε να χτυπάει τα νοικοκυριά, η πλατφόρμα είδε τους συνδρομητές της να μειώνονται δραματικά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ως αποτέλεσμα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χτες, η μετοχή έπεσε κατά 35% και έφτασε τα 226,19 δολάρια – πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στον S&P500 φέτος.

Το μερίδιο του Άκμαν στην εταιρεία θα είχε αξία περίπου 700 εκατ. δολάρια πριν το κλείσιμο της Τετάρτης.

«Αν και το οικονομικό μοντέλο του Netflix είναι εύκολα κατανοητό, λόγω πρόσφατων γεγονότων, χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα να προβλέψουμε το μέλλον της εταιρείας με υψηλό βαθμό βεβαιότητας», αναφέρεται σε σύντομη δήλωση του Άκμαν, ο οποίος επέκρινε τα σχέδια της Netflix για να βάλει διαφημίσεις και να «κυνηγήσει» όσους μοιράζονται κωδικούς.

Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι υπήρχαν ήδη αρνητικά σημάδια στις αρχές του φετινού έτους, όταν ο Μπιλ Άκμαν επένδυσε στο Netflix. Το στοίχημα, όμως, δεν απέδωσε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής εγκατέλειψε το εγχείρημα, χωρίς να περιμένει αν θα βελτιωθεί η κατάσταση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNN

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Τέλος οι «δανεικοί» κωδικοί – Δείτε τι θα πρέπει να πληρώσετε

Αιμορραγία για το Netflix: Σκάει η φούσκα του streaming;

Netflix: Βουτιά άνω του 30% στη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News