Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 12:52
BUSINESS & FINANCE

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»

Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας. Τώρα, ο αυτοεξόριστος ολιγάρχης και επικριτής του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κάνει αναλύσεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης για τα λάθη του Βλαντίμιρ Πούτιν και ζητάει από τους υπόλοιπους Ρώσους δισεκατομμυριούχους να τον καταδικάσουν δημόσια.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο 58χρονος μεγιστάνας ανέφερε ότι ο Πούτιν «τρελάθηκε» όταν είδε ότι οι Ουκρανοί δεν υποδέχθηκαν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο Χάρκοβο δεν τον υποδέχτηκαν με λουλούδια δεν τον θύμωσε απλά, θεωρώ ότι τον τρέλανε. Τότε, άρχισε να βομβαρδίζει το Χάρκοβο και το Κίεβο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πείτε δημόσια ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου»

Σε άλλη συνέντευξή του, ο Χοντορκόβσκι ζητάει από τους υπόλοιπους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους να καταδικάσουν δημόσια τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι αν οι «συνάδελφοί» του δεν το πράξουν αυτό, τότε δικαίως θα δημιουργηθούν υποψίες ότι συνεργάζονται με το Κρεμλίνο.

«Πρέπει να πάρετε ένα μικρόφωνο και να πείτε ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και διαπράττει έγκλημα, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα. Αν πείτε αυτό, τότε θα καταλάβουμε ότι δεν έχει ο Πούτιν επιρροή σε εσάς» προέτρεψε ο Χοντορκόφσκι τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής ελίτ που έχουν φύγει από τη χώρα.

Όπως αναφέρει η Washington Post, όπου έδωσε συνέντευξη, ο Ρώσος μεγιστάνας αναφερόταν σε άλλους γνωστούς ολιγάρχες όπως ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Πιότρ Άβεν της Alfa Group. 

Όλοι τους ήταν μέλη της αρχικής ομάδας των επτά ολιγαρχών που έλεγχαν την οικονομία της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990. Ο Φρίντμαν και ο Άβεν εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και έχουν μπει στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και βρετανικών κυρώσεων.

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»-1
O Mιχαήλ Φρίντμαν

Ο Χοντορκόφσκι αναφερόταν επίσης και στον Ανατόλι Τσουμπάις, τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου του οποίου η αποχώρηση από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα έπεσε σαν «βόμβα». Ο Τσομπάις επέβλεψε τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τη δεκαετία του 1990, χάρη στις οποίες οι Ρώσοι ολιγάρχες έγιναν πλούσιοι.

Αν και ο Φρίντμαν και ο Άβεν έχουν παραπονεθεί ανοιχτά επειδή βρέθηκαν στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων και ο πρώτος τουλάχιστον αποκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία «μια τεράστια τραγωδία», εντούτοις δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή ή τον ίδιο τον Πούτιν.

Από τη μεριά του, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι αναφέρει ότι σίγουρα οι δύο «συνάδελφοί» του δεν μπορούν να επηρεάσουν τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο. Από την άλλη, αν θέλουν να δουν να αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος τους, πρέπει να δείξουν ότι είναι ανεξάρτητοι από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο αυτοεξόριστος ολιγάρχης προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι μεγιστάνες μπορούν να βάλουν εταίρους τους να πληρώνουν για τις προμήθειες και τα προϊόντα που είναι σε εμπάργκο, καθώς και να επηρέασουν Ευρωπαίους πολιτικούς υπέρ του Πούτιν.

Γι’ αυτό, ζήτησε από τους πάμπλουτους συμπατριώτες τους να πουν ότι μετανιώνουν που συσχετίστηκαν με τον Ρώσο ηγέτη και ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουν, ακόμα και αν θέσουν έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Αυτοεξόριστος Ρώσος ολιγάρχης αποκαλύπτει: «Η στιγμή που ο Πούτιν τρελάθηκε»-2
O Πιότρ Άβεν

«Είναι πραγματικός πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Το καθεστώς για το οποίο δουλεύατε σκοτώσει ανθρώπους. Σε σύγκριση με αυτό, η προσωπική σας μοίρα δεν έχει και τόση σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χοντορκόφσκι, ζητώντας από τους Ρώσους ολιγάρχες να πάρουν το ρίσκο και να «σταματήσουν τον εγκληματία πολέμου».

Όσο για τον λόγο που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ο δισεκατομμυριούχος εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε απομονωθεί πάρα πολύ και οι λίγοι που είχαν πρόσβαση σε αυτόν ίσως κατάφεραν να του πουν ό,τι ακριβώς ήθελε να ακούσει.

«Ήταν λάθος του, γιατί δεν γνωρίζω πόσο ακόμα θα είχε παραμείνει στην εξουσία αν είχε συμπεριφερθεί ήρεμα. Τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτόν» κατέληξε.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Τα λόγια αυτά του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι σίγουρα θα προκαλέσουν εντύπωση στην οικονομική ελίτ της Ρωσίας, εκεί που ο ίδιος παρουσιαζόταν πάντα ως το μαύρο πρόβατο.

Όσο οι υπόλοιποι ολιγάρχες γίνονταν όλο και πιο πλούσιοι, ο Χοντορκόφσκι σάπιζε στη φυλακή επί μια δεκαετία.

Ο 58χρονος ήταν από τους πρώτους που πλούτισαν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, το 2003 συνελήφθη και φυλακίστηκε για 10 χρόνια στη Σιβηρία, ενώ η πετρελαϊκή του, η Yukos, κατασχέθηκε από το ρωσικό κράτος.

Τα τελευταία χρόνια ζει στο Λονδίνο και η περιουσία του θεωρείται ότι ανέρχεται στα 15 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γκρινιάζει πάλι ο ολιγάρχης: «Πρακτικά είμαι φυλακισμένος στο σπίτι»

Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Β. Πούτιν: Πώς άλλαξε τη σημασία του όρου «ολιγάρχης» και τι σημαίνει τελικά

FT: Εντός του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Αυτή είναι η πραγματική ρωσική ελίτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News