Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 17:17
BUSINESS & FINANCE

Το τέλος της αναρρωτικής; Το πρόβλημα που δημιουργεί η τηλεργασία

Το τέλος της αναρρωτικής; Το πρόβλημα που δημιουργεί η τηλεργασία

Πριν την πανδημία, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο κάποιος συνάδελφος να εμφανιζόταν άρρωστος στο γραφείο, βήχοντας και αγκομαχώντας. Ευτυχώς, πλέον, οι άρρωστοι μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, κρατώντας… τα μικρόβια για τον εαυτό τους.

Η αλλαγή αυτή, όμως, δημιουργεί ένα νέο ερώτημα. Πόσο άρρωστος πρέπει να είναι κάποιος για να πάρει αναρρωτική και να μη δουλέψει από το σπίτι;

Παλιότερα, η επιλογή ήταν απλή: είτε σφίγγεις τα δόντια και πας στη δουλειά άρρωστος, είτε μένεις στο σπίτι.

Τώρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Σίγουρα δεν χρειάζεται να μπεις πια στο αμάξι ή το λεωφορείο για να πας στη δουλειά, όταν είσαι άρρωστος. Ωστόσο, χεις την επιλογή να δουλέψεις από το σπίτι, ενώ βήχεις στον καναπέ, χωρίς να πάρεις αναρρωτική.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει πιο κοινό όσο επικρατεί η υβριδική εργασία και η τηλεργασία. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις εργαζόμενους αισθάνονται πιεσμένοι να δουλέψουν από το σπίτι, όταν είναι άρρωστοι, και αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι η τηλεργασία αυξάνει την πίεση να το κάνουν αυτό.

Την ίδια ώρα, δεδομένα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία δείχνουν ότι έχουν μειωθεί οι αιτήσεις για αναρρωτική άδεια, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι-ασθενείς μπαίνουν να δουλέψουν από το σπίτι. Η τάση αυτή έχει παρατηρηθεί από πριν την πανδημία.

Στην αρχή της πανδημίας, ο κύριος λόγος ήταν ο φόβος της απόλυσης ή της αναστολής εργασίας, σε συνδυασμό με ενοχές και την ανησυχία μην μείνουν πίσω, που οδηγούσαν τους άρρωστους εργαζόμενους να ανοίξουν το λάπτοπ και να (τηλ)εργαστούν. 

«Η τηλεργασία έχει κάνει πιο δύσκολη την απόφαση πότε πρέπει ή όχι να πάρουμε αναρρωτική άδεια. Τα όρια, οι κανόνες και οι δομές που καθόριζαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας έχουν αλλάξει», σχολιάζει η Μπρίτανι Λαμπερτ, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πολλές φορές, η μόνη καλή δικαιολογία για να μη δουλέψει κάποιος από το σπίτι ήταν το γεγονός ότι κόλλησε κορωνοϊό. Και πάλι, όμως, κάποιοι το πέρασαν πολύ ελαφριά.

Γιατί οι άρρωστοι δεν πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι

Το θέμα είναι ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν καλά την αλλαγή αυτή – και τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσει στην παραγωγικότητα και την εταιρική κουλτούρα – προτού η πρακτική αυτή ριζωθεί για τα καλά.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Κάουσερ, ιατρό στη Mayo Clinic, δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και διαφάνεια για το θέμα της ασθένειας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Kάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα όταν είναι άρρωστοι και δουλεύουν από το σπίτι, καθώς έτσι τους περιμένει λιγότερη δουλειά όταν επιστρέψουν στο γραφείο και δεν αισθάνονται ενοχές απέναντι στους συναδέλφους ή τους εργοδότες τους.

Όμως, υπάρχουν και πολύ καλοί λόγοι για να μη δουλέψει κάποιος από το σπίτι όταν είναι άρρωστος. Σύμφωνα με έρευνες, η επίδοση του εργαζόμενου μειώνεται όταν δουλεύει άρρωστος και αυξάνει τον κίνδυνο burnout. 

Μια μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης όταν οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αναρρωτική άδεια, ενώ σε έρευνα του 2022 οι εργαζόμενοι ένιωθαν μεγαλύτερες ενοχές όταν ένιωθαν άρρωστοι από το σπίτι παρά όταν έπαιρναν άδεια.

«Το ζήτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν καλύτερα, αλλά θα αρρωστήσουν περισσότερο, θα αγχωθούν περισσότερο και αυτό έχει ένα σωρό συνέπειες που δεν μπορούμε να ξέρουμε», υπογραμμίζει ο Κάουζερ.

Από τη μεριά τους, οι εργοδότες και οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν καλά τι μήνυμα θέλουν να περάσουν για την κουλτούρα τους. Θέλουν να είναι αυτοί που θα λένε στον εργαζόμενό τους να πάρει ένα Ντεπόν και να δουλέψει από το σπίτι ή αυτοί που θα του λένε να ξεκουραστεί για μια μέρα;

Παράλληλα, κάθε άτομο έχει διαφορετικά όρια και χειρίζεται διαφορετικά την ασθένεια. Μπορεί κάποιος να αντέχει να δουλέψει με πυρετό, ενώ άλλος όχι. Όταν, όμως, βλέπουμε τους συναδέλφους μας να δουλεύουν ενώ είναι άρρωστοι, αισθανόμαστε την πίεση να κάνουμε το ίδιο.

Τέλος, αν αισθανθούν οι εργαζόμενοι ότι δεν έχουν αρκετή στήριξη από την εταιρεία, τότε μπορεί να φύγουν από αυτήν.

Από τη μεριά τους, είναι και στο χέρι των εργαζομένων να ζυγίσουν πώς αισθάνονται και τι είναι καλύτερο για τους ίδιους – πάντα όμως με προσοχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Θα δεχόσασταν μείωση μισθού αν δουλεύατε μόνο από το σπίτι;

To τέλος της «τυραννίας»: Οι εργαζόμενοι ζητούν τον χρόνο και τον χώρο τους

Δουλειά: Τα πέντε στάδια του burnout

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News