Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 13:48
BUSINESS & FINANCE

Θα δεχόσασταν μείωση μισθού αν δουλεύατε μόνο από το σπίτι;

Θα δεχόσασταν μείωση μισθού αν δουλεύατε μόνο από το σπίτι;

Μεγάλη δικηγορική εταιρεία, με γραφεία και στην Ελλάδα, προσφέρει την ευκαιρία στους εργαζόμενούς της να εργάζονται μόνο από το σπίτι, εφόσον όμως δεχτούν 20% μείωση στον μισθό τους.

Η δικηγορική εταιρεία Stephenson Ηoward, με έδρα στο Λονδίνο και γραφεία σε Παρίσι, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ελλάδα, έχει υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία προσέλαβε μερικούς εξωτερικούς συνεργάτες με χαμηλότερο μισθό, καθώς δεν θα χρειαζόταν να παίρνουν τα μέσα μεταφοράς για να πάνε στο γραφείο στο Λονδίνο. Εφόσον, όμως, τους ζητείτο να μεταβούν στο γραφείο, τότε καλύπτονταν τα έξοδα μετακίνησης.

Τώρα, η Stephenson Howard επεκτείνει το μέτρο αυτό και στους υπάρχοντες εργαζόμενούς της, εφόσον βέβαια δεχτούν ένα «ψαλίδισμα» στον μισθό τους. Η ίδια η εταιρεία αναγνώρισε ότι δεν αναμένει ότι πολλοί από τους 1.100 εργαζόμενούς της θα αποδεχτούν αυτή την πρόταση.

Για παράδειγμα, ένας νέος δικηγόρος ξεκινάει με μισθό 90.000 λίρες τον χρόνο. Αν, όμως, επιλέξει να δουλεύει από το σπίτι, θα πάρει 72.000 λίρες και θα «χάσει» από την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία σε περιβάλλον γραφείου που έχει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Γραφείο ή τηλεργασία;

Παρόλο που στη χώρα μας η επιστροφή στο γραφείο έχει γίνει ήδη εδώ και καιρό, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα με το τέλος της τηλεργασίας που ξεκίνησε σταδιακά από τις αρχές της φετινής άνοιξης.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η διαμάχη για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας καλά κρατεί. Από τη μια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν είναι χωρίς επίβλεψη στο σπίτι τους. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που λένε ότι δουλεύουν περισσότερο από το σπίτι, αρκετές φορές τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, γλιτώνοντας τον χρόνο και την κούραση από το «ταξίδι» μέχρι το γραφείο.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η τηλεργασία αυξάνει την παραγωγικότητα. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες ανακάλυψαν τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, η οποία κάνει τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους και τους επιτρέπει να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, στην post-Covid εποχή μόλις το 10% των εργαζομένων θα εργάζεται αποκλειστικά από το σπίτι του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Αirbnb: Οι εργαζόμενοί της μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε για πάντα

To τέλος της «τυραννίας»: Οι εργαζόμενοι ζητούν τον χρόνο και τον χώρο τους

Έρευνα: Το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News