Business & Finance Πέμπτη 5/05/2022, 10:56
BUSINESS & FINANCE

Πόσο θα πονέσει τη Ρωσία το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο;

Πόσο θα πονέσει τη Ρωσία το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο;

Πρόκειται για την πιο τολμηρή κίνηση στη «φαρέτρα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι για να έχουν χρόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν εναλλακτικές, προτείνεται εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και στα διυλισμένα προϊόντα (δηλαδή τη βενζίνη και άλλα καύσιμα) μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως όλες οι μεγάλες αποφάσεις της Ε.Ε., θα πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη της.

Η ιστοσελίδα Gzero απαντά σε μερικά βασικά ερωτήματα για την κίνηση αυτή και για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική.

Για πόσο πετρέλαιο μιλάμε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το περισσότερο πετρέλαιό της από τη Ρωσία. Μιλάμε για 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή το ένα τέταρτο των εισαγωγών και της κατανάλωσης του μπλοκ.

Πόσο ρωσικό πετρέλαιο αγοράζουν οι ευρωπαϊκές χώρες;

Η εξάρτηση των χωρών της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο διαφέρει. Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, αλλά παίρνει το 1/3 του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Το πρόβλημα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Σλοβακία παίρνει το 95% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, η Ουγγαρία τα 2/3 και η Τσεχία το μισό, σύμφωνα με στοιχεία από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Καθώς το πετρέλαιο μεταφέρεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία με αγωγούς από τη σοβιετική εποχή, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Κομισιόν προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να έχουν ένα ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη Ρωσία;

Σίγουρα θα έχει κάποιο αντίκτυπο, σύμφωνα με τον αναλυτή Ρωσίας του Eurasia Group, Zach Witlin. H Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το αργό πετρέλαιο του Κρεμλίνου, καθώς αγοράζει περίπου τις μισές από τις εξαγωγές της Ρωσίας.

Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει ήδη πληρώσει τη Ρωσία 21 δισ. ευρώ για πετρέλαιο κατά τους δύο μήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια σημαντική έμμεση χρηματοδότηση του πολέμου.

Όμως, το πλήγμα δεν αναμένεται να είναι θανατηφόρο. Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ρωσικού πετρελαίου και το Πεκίνο συνεχίζει τις αγορές. Το ίδιο κάνει και η Ινδία. Έτσι, όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να πουλάει στις ασιατικές αγορές με έκπτωση, τότε θα συνεχίσει να έχει έσοδα.

Αντίστοιχα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν θα χάσει αυτό το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενέργειας του Eurasia Group, Raad Alkadiri. Όσο τα βαρέλια με το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκουν άλλους αγοραστές, η κίνηση αυτή σίγουρα επηρεάζει την παγκόσμια αγορά, αλλά δεν αποτελεί παγκόσμια κρίση.

Σε αυτό συμφωνούν και οι traders: οι τιμές του πετρελαίου «τσίμπησαν» μόνο 4 δολάρια μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού εμπάργκο. Από τη μεριά του, ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να θεωρήσει αυτή την κατάσταση ως έναν επαρκή λόγο για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Για να χτυπήσει πραγματικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, η Ευρώπη δεν πρέπει να απαγορεύσει απλά την αγορά του, αλλά και τη μεταφορά και την εμπορία του. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από το 95% των ασφαλίσεων τάνκερ γίνεται μέσω εταιρειών που υποκύπτουν στον ευρωπαϊκό νόμο. Αν τους απαγορευτεί να ασφαλίζουν τις μεταφορές πετρελαίου, κάτι που ήδη συζητείται, τότε το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τη Μόσχα.

Επιπτώσεις και στην Ευρώπη

Ωστόσο, θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group.

Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός μαστίζει τον πλανήτη, οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το πολιτικό κόστος που είμαι πραγματικά διατεθειμένος να πληρώσω για τις αρχές και τις πολιτικές μου κατά της Ρωσίας;»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Δεν υπάρχει συμφωνία – Ποιες χώρες αντιδρούν

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις και διαμαρτυρίες από τις χώρες της ΕΕ

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News