Business & Finance Τρίτη 26/04/2022, 14:31
BUSINESS & FINANCE

Επιφυλακτική η Γερμανία σε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρέλαιου

Επιφυλακτική η Γερμανία σε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρέλαιου

Την ώρα που η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το μπλοκ ζυγίζει την πρόταση Ντράγκι για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αντί για εμπάργκο.

Στόχος των Ευρωπαίων με τον νέο αυτό γύρω κυρώσεων είναι τα έσοδα του Κρεμλίνου. Μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ειναι ευρωπαϊκοί δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που θα ανάγκαζε τη Μόσχα να μειώσει τις τιμές για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Αντίθετη η Γερμανία

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για το πόσο επιθετικά θα είναι τα μέτρα κατά της ρωσικής ενέργειας.

Η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν αποκλείσει ένα ξαφνικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για την οικονομία τους, ενώ υπάρχει φόβος ότι έτσι θα αυξηθούν οι τιμές και κατά συνέπεια τα κέρδη του Κρεμλίνου.

Και για το πλαφόν στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όμως, το Βερολίνο φαίνεται πως έχει επιφυλάξεις. «Θα ήταν δύσκολο να θέσουμε μια τιμή και κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα συμβόλαια», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος στους Financial Times.

Ενας άλλος αξιωματούχος στο Βερολίνο δήλωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο εισάγεται στη Γερμανία από ιδιωτικές εταιρείες και επομένως «κάθε πλαφόν σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στην τιμή – επομένως λειτουργεί ως επιδότηση… Η ιδέα για πλαφόν στην τιμή δεν λαμβάνεται σοβαρά εδώ».

Το ευρωπαϊκό πλαφόν ή οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία να πουλήσει το πετρέλαιό της στην Κίνα, την Ινδία και όπου αλλού βρει αγοραστές.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ε.Ε. να εφαρμόσει ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάνοντας πιο δύσκολο για τη Μόσχα να πωλήσει σε άλλους, πιθανόν με το να απειλήσει με δευτερεύουσες κυρώσεις ενάντια σε οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή. 

Πάνω από το 25% των εισαγωγών αργού της Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Οι χώρες του μπλοκ έχουν πληρώσει στη Μόσχα πάνω από 13 δισ. ευρώ για πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. θα απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Ντομπρόβσκις: Εξετάζουμε «έξυπνες κυρώσεις» για το ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες που συνεχίζουν να «επιδοτούν» τον πόλεμο του Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News