Business & Finance Τετάρτη 6/04/2022, 11:22
BUSINESS & FINANCE

Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Όλο και πιο πιθανό γίνεται το σενάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κάποιου είδους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Μετά τις χθεσινές κυρώσεις, το μπλοκ εξετάζει ένα νέο πακέτο, στο οποίο πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που επιβάλλουμε», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που τελευταίου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει απαγόρευση της αγοράς ρωσικού άνθρακα.

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε το πετρέλαιο και τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε.

Στο στόχαστρο οι κόρες του Πούτιν;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η Ε.Ε. είναι και κυρώσεις στις κόρες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κυρώσεις εις βάρος των δύο κορών του Πούτιν, Κατερίνα και Μαρία, είναι μια συμβολική κίνηση που θα τραβήξει την προσοχή του Ρώσου ηγέτη, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσο οι δύο γυναίκες έχουν περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας.

Ένα πέπλο μυστηρίου πλανάται πάνω από τις ζωές των δύο γυναικών. Είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικά επίθετα, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ τα ονόματά τους ούτε έχει δώσει στη δημοσιότητά τους φωτογραφίες τους από τότε που ενηλικιώθηκαν.

Το 2015, ο Πούτιν είχε αποκαλύψει μερικές πληροφορίες για τις κόρες του, όπως ότι έχουν αποφοιτήσει από ρωσικά πανεπιστήμια και ότι μιλούν πολλές γλώσσες.

Η μεγάλη του κόρη, Μαρία Βορόντσοβα, είναι συνιδιοκτήτρια της Nomenko, η οποία ασχολείται με ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας και φροντίδας στη Ρωσία.

Η άλλη του κόρη, Κατερίνα Τιχόνοβα, είναι επικεφαλής σε ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Γενικότερα, στο νέο πακέτο κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιλαμβάνονται δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, μεγιστάνων και μελών των οικογενειών τους, καθώς και προπαγανδιστών.

Το μπλοκ των 27 θα βάλει στο στόχαστρο και οντότητες στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και τέσσερις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η VTB Bank. 

Από τη μεριά τους και οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μπλόκο στις επενδύσεις στη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι κόρες του Πούτιν, η «μυστική» ζωή τους και οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Κομισιόν: Νέος γύρος κυρώσεων – Εμπάργκο σε άνθρακα και μπλόκο σε ρωσικά πλοία

ΗΠΑ: Το πακέτο κυρώσεων θα απαγορεύει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News