Business & Finance Τετάρτη 13/04/2022, 22:11
ΒUSINESS & FINANCE

Eυρώ: Κερδίζει έδαφος στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών

Eυρώ: Κερδίζει έδαφος στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών

Για χρόνια, η αναλογία του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, καθώς τα αρνητικά επιτόκια και οι αρνητικές ομολογιακές αποδόσεις είχαν πυροδοτήσει τεράστιες εκροές από την αγορά ομολόγων. Ομως, οι δυναμικές αυτές αντιστρέφονται τώρα και το ευρώ μπαίνει ξανά στο ραντάρ των διαχειριστών. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ κατά 70 δισ.δολάιρα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια άνω των τριών ετών, σύμφωνα με την HSBC. 

O στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιντ Άνταμς της Morgan Stanley σημειώνει ότι οι διαχειριστές αποθεματικών χρησιμοποιούν τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια για να διαμορφώσουν τις τοποθετήσεις τους: ρευστότητα, αποδόσεις και ασφάλεια. Και οι τρεις παράγοντες βρίσκουν τώρα απήχηση στο ευρώ. 

Η αναλογία των ομολόγων του ευρώ με αρνητική απόδοση συρρικνώνεται με ταχύτατο ρυθμό και η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεως έως τα τέλη του έτους. Η ρευστότητα θα αυξηθεί επίσης όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ευοήσει τις περισσότερες εκδόσεις ομολόγων υψηλής αξιολόγησης στην Ευρωζώνη. 
  
«Εάν η ΕΚΤ αρχίσει να ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική της, αυτό θα βελτιώσει την ρευστότητα και θα αυξήσει τις αποδόσεις για τους επενδυτές», αναφέρει ο Άνταμς.

Η σημερινή αναλογία του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών ύψους 12,05 τρισ.δολαρίων κυμαίνεται στο 20,64%. Το υψηλότερο επίπεδο του 28% είχε καταγραφεί στα τέλη του 2009, ενώ το χαμηλότερο ήταν κάτω του 17% στα τέλη του 2000.
  
Η αναλογία του ευρώ στα συναλλαγματικά αποθέματα παρέμεινε σταθερή τα τελευταία χρόνια. Από το τρίτο τρίμηνο του 2017 έως τα τέλη του 2021, παρέμεινε σε ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 20,07% και 21,29%. Αυξήθηκε πάνω από το 21% σε ένα μόνο από αυτά τα 18 τρίμηνα. Συγκριτικά, σε αυτή την πενταετία, η αναλογία του δολαρίου υποχώρησε περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο χαμηλό 25ετίας του 58,81%.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ευρώ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό έναντι του δολαρίου στο πλαίσιο της διαφοροποίησης που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες για τα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Ο στρατηγικός αναλυτής Ζαχ Πάντλ της Goldman σημειώνει ότι η αντιστροφή στις εκροές από την αγορά ομολόγων μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για το ευρώ στο 1,20 έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα 12μήνου και στο 1,30 έως τα τέλη του 2024.     
    
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Απειλείται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου; Οι παραλληλισμοί με τη στερλίνα

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News