Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 12:56
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Ο Οτμαρ Ίσινγκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών στην χώρα του και ανησυχεί για τη «λανθασμένη» καθοδήγηση της ΕΚΤ. Και ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ευρώ, οι ανησυχίες του Ίσινγκ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, κατά τη σύστασή της το 1998, δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζεται από «λανθασμένη διάγνωση» των παραγόντων που βρίσκονται πίσω από τις τιμές, «ζώντας σε έναν φανταστικό κόσμο» που υποβάθμισε τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός.

«Η ΕΚΤ συνέβαλε απεριόριστα σε αυτή την παγίδα στην οποία και πιάστηκε, επειδή τώρα οδεύουμε προς ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον», είπε ο 68χρονος αξιωματούχος. Η κριτική του ότι η ΕΚΤ καθυστέρησε υπερβολικά στο να αυξήσει τα επιτόκια καταδεικνύει σαφέστατα τις έντονες διαφορές που υπάρχουν εντός του δ.σ. της ΕΚΤ ως προς τη νομισματική πολιτική της και το μέλλον των αγορών ομολόγων.

«Ο πληθωρισμός ήταν ένας δράκος που κοιμόταν και τώρα έχει ξυπνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτοξεύθηκε στο 7,5% και είχε ήδη αρχίσει να κινείται ανοδικά από πέρυσι, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την κρίση του κορωνοϊού. 

«Είναι φανερό ότι η ΕΚΤ καθυστέρησε να αντιδράσει», συνεχίζει ο Ίσινγκ, ο οποίος σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα αγνόησε το κίνδυνο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αντιστρέφοντας 30 χρόνια παγκοσμιοποίησης, καθώς αυξάνονται τα προβλήματα με το εμπόριο και η Ευρώπη σπεύδει να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια. 

«Η ΕΚΤ βασίστηκε στο μοντέλο της για τις προβλέψεις και αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να δώσει τα σωστά σήματα επειδή βασίζεται στο παρελθόν και σε κυκλική εμπειρία και η πανδημία δεν προκάλεσε κυκλική επιβράδυνση. Χρειάζεσαι μία πολύ πιο διευρυμένη προσέγγιση για να εξηγήσεις τον πληθωρισμό σε μία περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών», είπε χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: H EKT εξετάζει νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων – Έρχονται νέες αγορές ομολόγων;

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News