Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 12:21
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 17%

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 17%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, από το 20% στο 17%. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από τις 11 Απριλίου.

Η κίνηση αυτή αντιστρέφει εν μέρει τον διπλασιασμό των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε το πρώτο κύμα κυρώσεων κατά της Μόσχας και έστειλε το ρούβλι στα τάρταρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι έχουν μειωθεί οι πληθωριστικές πιέσεις καθώς το ρούβλι έχει ανακάμψει εν μέρει και έχουν σταθεροποιηθεί οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο, αν και παραμένουν παρόντες.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η οικονομική δραστηριότητα της Ρωσίας παραμένει αρκετά περιορισμένη λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Η Τράπεζα της Ρωσίας σημείωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στο μέλλον.

«Στις επόμενες αποφάσεις της, η Τράπεζα της Ρωσίας θα λάβει υπόψη τους κινδύνους από τους εξωτερικούς και εγχώριους παράδγοντες και την αντίδραση των αγορών, καθώς και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές εξελίξεις στο μέλλον, και κρατάει ανοιχτην την επιπλέον μείωση των επιτοκίων σε επόμενες συναντήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ετήσια βάση, προσθέτοντας ότι οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες που ήδη ισχύουν θα συνεχίσουν να περιορίζουν τους προ-πληθωριστικούς κινδύνους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Από τα χαλάσματα στα… ουράνια το ρούβλι: Επέστρεψε σε προπολεμικά επίπεδα

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Θα σταματήσει να αγοράζει χρυσό σε σταθερή τιμή

Κρεμλίνο: Πιθανό το default αλλά θα είναι τεχνητό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News