Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 13:29
BUSINESS & FINANCE

Μαύρη αγορά για δολάρια και ευρώ στη Ρωσία: Ραντεβού μέσω Telegram σε σταθμούς μετρό

Μαύρη αγορά για δολάρια και ευρώ στη Ρωσία: Ραντεβού μέσω Telegram σε σταθμούς μετρό

Η βουτιά που έκανε το ρούβλι και τα capital controls που επέβαλε η Μόσχα, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, γέννησαν μια μαύρη αγορά με δολάρια και ευρώ, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Δεκάδες ομάδες ξεπήδησαν στο Telegram, όπου οι Ρώσοι κανονίζουν να συναντηθούν στον δρόμο ή σε άλλες τοποθεσίες για να αγοράσουν και να πουλήσουν συνάλλαγμα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediazona.

Στις ομάδες αυτές υπολογίζεται ότι παίρνουν μέρος πάνω από 2.000 άτομα που βρίσκονται στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και τη νότια περιοχή του Κουμπάν. Οι περισσότεροι θεωρείται ότι κατοικούν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Πολύ συχνά διαλέγουν σκηνικά που θυμίζουν… ταινία, καθώς συναντώνται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή περιοχές άνευ υποψίας για να ανταλλάξουν ρούβλια με ευρώ και δολάρια. 

Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς τα capital controls που έχουν επιβληθεί επιδιώκουν να περιορίσουν την κατρακύλα του εθνικού νομίσματος.

Ενδεικτικά, μερικά από τα μηνύματα που κυκλοφορούν στο Telegram είναι τα εξής:

  • «Πουλάω 2 χιλιάδες δολάρια προς 132 ρούβλια το ένα. Βορειοδυτική Μόσχα, γρήγορη ανταλλαγή»
  • «Πουλάω 130 δολάρια στη στάση του μετρό Οζέρκι, στην Αγία Πετρούπολη»
  • «Πουλάω 200 ευρώ στην τιμή ισοτιμίας. Στην Έκθεση Επιτευγμάτων Εθνικής Οικονομίας».

Σε ένα άλλο κανάλι στο Telegram, κάποιος πρότεινε συνάντηση κοντά σε ένα McDonald’s (πριν κλείσουν) για να αγοράσει δολάρια αντί 150 ρουβλίων το ένα.

Σύμφωνα με τις νομικές αρχές, η οργάνωση ανταλλαγής συναλλάγματος από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και apps μπορεί να εμπίπτει στους νόμους κατά της «παράνομης τραπεζικής», με τις ποινικές κυρώσεις να φτάνουν έως και επτά χρόνια φυλάκισης.

Η εμφάνιση της «μαύρης» αγοράς δολαρίων και ευρώ φανερώνει την υψηλή ζήτηση για αυτά τα νομίσματα, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, μετά τις ουρές που παρατηρήθηκαν σε ΑΤΜ τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Αν και το ρούβλι σημείωσε πτώση στην αρχή του πολέμου, πλέον έχει φτάσει στα προπολεμικά επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης από το Κρεμλίνο και τις πληρωμές της Δύσης για τα συμβόλαια ενέργεια.

Η Ρωσία χαλαρώνει τους περιορισμούς στις μεταβιβάσεις ξένων κεφαλαίων

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τη μεταφορά ξένων κεφαλαίων για ιδιώτες για μια περίοδο έξι μηνών.

Η τράπεζα δήλωσε ότι τα μέτρα, που αυξάνουν το προηγούμενο όριο στα κεφάλαια που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, δεν αφορούν τους κατοίκους και τους μη κατοίκους χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

«Εντός ενός ημερολογιακού μήνα, οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν έως 10.000 δολάρια ΗΠΑ ή αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, από τον λογαριασμό τους σε μια ρωσική τράπεζα στον λογαριασμό τους ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο στο εξωτερικό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι μεταφορές στο εξωτερικό από τραπεζικούς λογαριασμούς μη κατοίκων, ιδιωτών ή νομικών οντοτήτων από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις αναστέλλονται για τους επόμενους έξι μήνες.

Το μέτρο θα χαλαρώσει τις πιέσεις για τους Ρώσους που τακτικά αποστέλλουν χρήματα σε συγγενείς τους στο εξωτερικό ή για αυτούς που έφυγαν από τη χώρα χωρίς να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια τους στη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Άδεια ράφια και αγορές πανικού: Τι φέρνει ο πόλεμος στους Ρώσους καταναλωτές

Το BigMac των 30 δολαρίων: Η μαύρη αγορά των McDonald’s στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News