Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 19:04
BUSINESS & FINANCE

ΙΕΝΕ: Υπάρχουν ακόμη προοπτικές στον κλάδο των υδρογονανθράκων

ΙΕΝΕ: Υπάρχουν ακόμη προοπτικές στον κλάδο των υδρογονανθράκων

Συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος σε παγκόσμια ευρωπαϊκή, αλλά και ελληνική κλίμακα θα συνεχίσουν να αποτελούν οι υδρογονάνθρακες, όπως διαπιστώνει σχετική έκθεση του ΙEΝΕ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην Ελλάδα. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται παράλληλα ότι παρά τις προσπάθειες του ελληνικού δημοσίου και των κοινοπρακτικών σχημάτων, η ελληνική βιομηχανία υδρογονανθράκων, δεν κατόρθωσε να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, με εξαίρεση της δραστηριότητας στον Πρίνο.

Η κρατική υποστήριξη υπήρξε διαχρονικά «μέτρια, μη συνεχής και ευάλωτη πάντα σε επιχειρηματικές παρεμβάσεις» σημειώνει η έρευνα αφενός λόγω των εμποδίων από τοπικούς παράγοντες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αφετέρου λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδοτήσεων.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις της ύπαρξης εγχώριων υδρογονανθράκων ήταν και εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες, υπογραμμίζει το ΙEΝΕ. Το μέγεθος και η οικονομική αξία των δυνητικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια, λόγω ελλιπών, προς το παρόν, ερευνητικών δεδομένων. Απαιτείται, σε τεχνικό επίπεδο, καταγραφή συμπληρωματικού πυκνότερου σεισμικού δικτύου (δυο και τριών διαστάσεων) με ταυτόχρονη επίσπευση της εκπόνησης πρόσθετων γεωλογικών μελετών, προτείνει η έκθεση.

Παράλληλα, αναγνωρίζει πως η παρουσία ενεργειακών ομίλων, όπως της γαλλικής TotalEnergies και της αμερικανικής ExxonMobil, των ελληνικών ΕΛΠΕ και Energean, αλλά και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον και άλλων σημαντικών εταιρειών, ενισχύουν την προοπτική για ύπαρξη πολύ σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η παρουσία του αγωγού TAP, ο οποίος είναι ήδη σε λειτουργία, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, του σχεδιαζόμενου EastMed και των τεσσάρων νέων FSRUs (δύο στην Αλεξανδρούπολη, ένα στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και ένα στο Βόλο), ενισχύουν τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προτάσεις

Δεδομένου του τεταμένου γεωπολιτικού τοπίου και της συζήτησης περί ενεργειακής αυτάρκειας, επιβάλλεται να δοθούν πρόσθετα κίνητρα προς τους ανάδοχους επενδυτές των ελληνικών συμβατικών περιοχών, ώστε να επισπευστούν οι ερευνητικές εργασίες υδρογονανθράκων, σημειώνει το ΙΕΝΕ. «Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί από εξαγωγέας πετρελαιοειδών προϊόντων και εισαγωγέας αργού και φυσικού αερίου να μετατραπεί σε παραγωγός χώρα υδρογονανθράκων και εξαγωγέας φυσικού αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «παράθυρο» ευκαιρίας για ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων δεν έχει κλείσει ακόμα για τους εξής λόγους:

  1. H ζήτηση ενέργειας έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία κάλυπταν το 83% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας προ πανδημίας, παραμένουν το κλειδί για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Επιπρόσθετα, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου.
  2. Yπάρχει ένα όριο στο πόσο γρήγορα μπορούμε να υλοποιήσουμε τα νέα έργα ΑΠΕ λόγω περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, των απαιτούμενων περιβαλλοντικών διαδικασιών, των χρήσεων γης, κλπ.
  3. Λόγω της στοχαστικότητας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, έως ότου βρούμε οικονομικά βιώσιμες και μεγάλης κλίμακας λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, θα πρέπει να βασιστούμε στο φυσικό αέριο για την σταθερότητα του ενεργειακού μίγματος και την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος.
  4. Δεν έχουμε ακόμη λύσεις για τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων ή/και βαρέων φορτίων.

Συνεπώς καταλήγει το ΙΕΝΕ, δεδομένου του ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές μας για να μεταβούμε άμεσα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι θα παραμείνει επίκαιρο για τις επόμενες δεκαετίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή: Γιατί η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο

Reuters: Ανακοινώνεται η επιτάχυνση στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News