Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 17:10
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Ανακοινώνεται η επιτάχυνση στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Reuters: Ανακοινώνεται η επιτάχυνση στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κρήτης και στο Ιόνιο, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό να έρχονται εντός των επόμενων ημερών.

Αυτό δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, κάνοντας λόγο για μια νέα προσπάθεια της χώρας μας να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους της εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ανησυχιών σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει παράγει μικρές ποσότητες πετρελαίου στο παρελθόν και έχει επιχειρήσει να διερευνήσει τις προοπτικές της όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, αλλά οι χαμηλές τιμές αργού τα προηγούμενα χρόνια και η στροφή προς την πράσινη ενέργεια σταμάτησαν τέτοια σχέδια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι φόβοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο έχουν αυξήσει τις τιμές, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τη σταματήσει πολύ πριν από το 2030.

Αυτό, σημειώνει το Reuters, έχει αυξήσει την ανάγκη για την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους. Επισημαίνεται ότι η χώρα μας καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησής της με ρωσικό αέριο.

«Τις επόμενες μέρες, η Ελλάδα θα προβεί σε ανακοινώσεις για την επιτάχυνση των ερευνών στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο Reuters ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον απαιτεί από κάθε χώρα να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα για την ενεργειακή της ασφάλεια και επάρκεια, αναζητώντας νέες πηγές ενέργειες», πρόσθεσε η πηγή.

Ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, της τάξης των εκατοντάδων δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα πάντα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΔΕΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΔΕΥ έχει προτείνει ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο έρευνας φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες έρευνας φυσικού αερίου στο Ιόνιο και πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για να αποσαφηνιστεί η θέση και το μέγεθος των πιθανών αποθεμάτων.

Μια κοινοπραξία της TotalEnergies, της ExxonMobil και των Ελληνικών Πετρελαίων κατέχει επίσης άδειες έρευνας για δύο υπεράκτια τεμάχια που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το ελληνικό κράτος θα ήταν πρόθυμο να παραχωρήσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής, εάν το ζητούσαν, δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο – Έναρξη παραγωγής το 2028

Κορκίδης για εναλλακτικές ενεργειακής θωράκισης: Κατασκευή δεξαμενών στα ναυπηγεία και αποθήκευση LNG στην Ελλάδα

ΕΔΕΥ στο «MR»: Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα ΕΛΠΕ και τους ξένους ομίλους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News