BUSINESS & FINANCE

Βιομηχανία: Πάνω από 200 ευρώ/MWH το ρεύμα – Έρχονται ανατιμήσεις

Βιομηχανία: Πάνω από 200 ευρώ/MWH το ρεύμα – Έρχονται ανατιμήσεις

Έντονο προβληματισμό στις βιομηχανίες τροφίμων και σε άλλες μεταποιητικές μονάδες προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και βασικών πρώτων υλών, καθώς προκαλεί μείωση των περιθωρίων κέρδους και μεσοπρόθεσμα πιθανώς και μείωση του κύκλου εργασιών λόγω της ενδεχόμενης υποχώρησης της κατανάλωσης εξαιτίας των αναπόφευκτων, καθώς φαίνεται, ανατιμήσεων. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος», η οποία αν και μέχρι τώρα δεν είχε προβεί σε ανατιμήσεις των προϊόντων της, χθες, διά της ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών στο 9μηνο 2021, τις προανήγγειλε. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καραμολέγκος», αν και στο επτάμηνο του 2021 είχε πετύχει σταθερή τιμή αγοράς με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση στην τιμή αγοράς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες που ξεπέρασε το 25%. Από το μήνα Οκτώβριο και μετά, οι προβλέψεις για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζουν ραγδαία αύξηση, με τις τιμές να ξεπερνούν τα €200/MWh, ενώ οι συμφωνίες που διαπραγματεύεται η εταιρεία για τη νέα χρονιά εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, σημειώνονται σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών (όπως ενδεικτικά σε άλευρα και έλαια ) και υλικών συσκευασίας, οι οποίες επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από την αύξηση του κόστους μεταφοράς διεθνώς. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής καθώς και του κόστους αγοράς εμπορευμάτων για τις εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

«Βάσει των ανωτέρω, η εταιρεία θα προβεί στις ελάχιστα δυνατές ανατιμήσεις των προϊόντων της, έχοντας απορροφήσει σημαντικό τμήμα του αυξημένου κόστους παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η γνωστή αρτοβιομηχανία. 

Καθίζηση κερδών λόγω αυξημένου κόστους για την «Μύλοι Λούλη»

Σε μείωση των ταμειακών της διαθεσίμων και σε εξασφάλιση επιπλέον πιστωτικών ορίων για την αντιμετώπιση μελλοντικών αναγκών ρευστότητας προχώρησε η «Μύλοι Λούλη», η κερδοφορία της οποίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 πλήττεται σημαντικά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το υψηλό κόστος πρώτων υλών και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Έτσι, αν και οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 κατά 30,29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 63,48%. Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 17,86%, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 48,60%. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30/9/2021 ήταν 50,21 εκατ. ευρώ, αυξημένος το γ΄ τρίμηνο κατά 7,60 εκατ. ευρώ. 

Μείωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της πολύ σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας αναμένει η «Πλαστικά Κρήτης», χωρίς, ωστόσο, αυτό να μεταβάλλει την εκτίμηση της διοίκησης για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας για το σύνολο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. 

Για διόγκωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους, που αναμένεται να επηρεάσει το λειτουργικό της κόστος, κάνει λόγο η «Δάιος Πλαστικά». Η εταιρεία επίσης προχωρά σε ανατιμήσεις καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της στο ΧΑ «προσαρμόζει ανάλογα την εμπορική της πολιτική έτσι ώστε, κατά το μέτρο που είναι εφικτό, να μετακυλίεται μέρος της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή πώλησης των προϊόντων». 

Για επίδραση στο λειτουργικό κόστους του ομίλου από την αύξηση του ενεργειακού κόστους κάνει λόγο και η «Πλαίσιο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το μέγεθος της εν λόγω επίπτωσης δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ασφάλεια, καθώς αναμένεται ότι θα αποκλιμακωθεί εντός του 2022. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News