Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 10:31
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Σε νέο υψηλό 30 ετών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,2% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία έρχονται λίγες ώρες προτού ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τα βρετανικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS, ο βρετανικό πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,2% τον Φεβρουάριο, έναντι 5,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 5,9%.

Κύριος λόγος για την εκτόξευση του πληθωρισμού, όπως ανέφερε η ONS, είναι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών (αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρσι), καθώς και οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων. 

Η ONS ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί τον Φεβρουάριο, από το 2009.

Η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG UK, ανέφερε ότι οι επιδόσεις αυτές ασκούν πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να νεβάζει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να δούμε την κορύφωση των τιμών σύντομα.

«Με την προϋπόθεση ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα σταθεροποιηθούν μέχρι το επόμενο έτος, θα δούμε τον πληθωρισμό να επιστρέψει στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι τα μέσα του 2024. Αυτό μπορεί να απαιτεί λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένουν οι αγορές επί του παρόντος», δήλωσε η Selfin.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό άνω του 8% -περισσότερες από τέσσερις φορές τον στόχο της- στη διάρκεια της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στο 5,9%

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ για τις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News