Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Αύξηση στον κατώτατο μισθό για 2 εκατ. εργαζόμενους

Το κατώτατο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους άνω των 23 ετών θα αυξηθεί κατά 6,6% στις 9,50 στερλίνες

Βρετανία: Αύξηση στον κατώτατο μισθό για 2 εκατ. εργαζόμενους

Έως και 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Βρετανία θα βγάζουν περισσότερα από τον Απρίλιο, έπειτα από την αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Το κατώτατο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους άνω των 23 ετών θα αυξηθεί κατά 6,6% στις 9,50 στερλίνες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η αύξηση στο λεγόμενο National Living Wage είναι υπερδιπλάσια του πληθωρισμού, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 3,1% στη Βρετανία. Όμως, πολλοί θεωρούν ότι είναι ανεπαρκής, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες και η κυβέρνηση μειώνει τα επιδόματα για κάποιους χαμηλόμισθους, την ίδια ώρα που αυξάνει τους φόρους για τους εργαζόμενους.

Άλλωστε, τα χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριά, που ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για ενέργεια, αναμένεται να πιεστούν καθώς το σχετικό κόστος αυξάνεται.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Αυξήσεις 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Institute for Fiscal Studies, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν πάνω από 1.000 στερλίνες τον χρόνο. Όμως, για τους χαμηλόμισθους που παίρνουν το επίδομα Universal Credit (το οποίο είχε αυξηθεί για την πανδημία αλλά τώρα μειώνεται στις 20 στερλίνες την εβδομάδα), το κέρδος θα περιοριστεί στις 250 στερλίνες.

Και μέχρι να έρθει η άνοιξη, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φαίνεται λιγότερο σημαντική, καθώς σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, ο πληθωρισμός στη Βρετανία μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 5%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News