Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 11:11
BUSINESS & FINANCE

Η 20ετής κραιπάλη με τα φθηνά φαγητά τελείωσε, λέει ο «βασιλιάς του κοτόπουλου»

«Οι ημέρες όπου μπορούσες να ταΐσεις μίας οικογένεια τεσσάρων ατόμων με ένα κοτόπουλο των 3 λιρών (3,5 ευρώ) έρχονται στο τέλος τους»

Η 20ετής κραιπάλη με τα φθηνά φαγητά τελείωσε, λέει ο «βασιλιάς του κοτόπουλου»

Η εποχή του φθηνού φαγητού, που κράτησε 20 χρόνια, τελειώνει, λέει ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα θα αγγίξει διπλάσια επίπεδα στη χώρα, λόγω της εκτόξευσης του κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Λόγω της διπλής κρίσης του Brexit και της πανδημίας, η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών, χασάπηδες και εργαζόμενους σε αποθήκες, με αποτέλεσμα τα ράφια στα σούπερ μάρκετ να είναι άδεια.

«Οι ημέρες όπου μπορούσες να ταΐσεις μίας οικογένεια τεσσάρων ατόμων με ένα κοτόπουλο των 3 λιρών (3,5 ευρώ) έρχονται στο τέλος τους», είπε ο Ranjit Singh Boparan, ιδιοκτήτης της 2 Sisters Group και γνωστός ως ο «βασιλιάς του κοτόπουλου».

Διαβάστε επίσης: Έχει «ραγίσει» η Βρετανία από το Brexit;

«Ένα κοτόπουλο σήμερα είναι φθηνότερο για να το αγοράσει κάποιος από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια, σε συγκρίσιμους όρους. Πώς είναι σωστό ένα ολόκληρο κοτόπουλο να κοστίζει λιγότερο από μία πίντα μπύρας; Από εδώ και πέρα, ο κόσμος θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Ο Boparan, ο οποίος ευθύνεται για την παραγωγή του ενός τρίτου των πουλερικών που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα ή να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι περιορισμοί στην προσφορά εργασίας σημαίνουν ότι το εργατικό κόστος θα αυξηθεί, με τον ίδιο να σκοπεύει να επενδύσει στο αυτοματισμό.

Πραγματικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει τέλος στον εθισμό της στα φθηνά, εισαγόμενα εργατικά χέρια. Ο ίδιος αρνείται ότι τα προβλήματα στη βρετανική οικονομία σχετίζονται με το Brexit, αν και είναι αλήθεια πως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Boparan ίδρυσε την 2 Sisters το 1993 και πουλά πουλερικά, πίτσες και πίτες. Επεξεργάζεται 10,4 εκατ. πουλερικά την εβδομάδα και έχει στην κατοχή της πάνω από 700 φάρμες. Η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την επάρκεια γαλοπούλας τα Χριστούγεννα και συμβουλεύει τον κόσμο να ψωνίζει κανονικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News