Business & Finance Σάββατο 25/09/2021, 13:20
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Βρετανία: Εκδίδει προσωρινές βίζες σε Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών

Βρετανία: Εκδίδει προσωρινές βίζες σε Ευρωπαίους οδηγούς φορτηγών

Χαλαρώνει τους κανονισμούς για τη βίζα η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει οδηγούς φορτηγών από την Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει και οι ελλείψεις σε πρατήρια βενζίνης επιδεινώνονται σε πολλά μέρη της Βρετανίας, εξαιτίας του πανικού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Βρετανών που σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. 

Από το πρωί τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα βενζινάδικα, με την Shell να επιβεβαιώνει την κατάσταση, και άλλες εταιρείες να αναγκάζονται να επιβάλουν πλαφόν στη ποσότητα που πωλούν.

Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία έχει ένα έλλειμμα 100.000 οδηγών με άδειες για φορτηγά και ημιφορτηγά, σύμφωνα με την Ενωση Οδικών Μεταφορών. Για να μπορέσει να καλύψει το κενό αυτό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξετάζει να εκδώσει προσωρινές βίζες για οδηγούς και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανακοινώσει εντός του Σαββατοκύριακου περί τις 5.000 βίζες.  

Η βρετανική κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς για τους ξένους οδηγούς φορτηγών, παρά την αντίθεση της Υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, και του Υπουργού Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι η παροχή βίζας σε ξένους οδηγούς θα επιδεινώσει την κρίση, καθώς θα οδηγήσει σε μειώσεις των μισθών των Βρετανών οδηγών. Προειδοποιούν δε, ότι το μέτρο αυτό δεν εγγυάται πραγματικά την άφιξη των ξένων οδηγών στη Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει και την πιθανότητα παροχής εργασιακής βραχυπρόθεσμης βίζας και σε όσους εργάζονται στη βιομηχανία μεταποίησης κρέατος, όπου το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας αγγίζει το 15%.

Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παροχή της εν λόγω βίζας θα μειώσει τις πιέσεις, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «προσωρινό», ενώ, παράλληλα θα ασκεί πιέσεις στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς φορτηγών.

Υπολογίζεται ότι το 1% από τα 8.380 πρατήρια βενζίνης στη Βρετανία είναι κλειστό αυτή τη στιγμή, δηλ. περί τα 1.200. 

Πρατήρια καυσίμων που διαχειρίζονται η βρετανική BP και η αμερικανική ExxonMobil έκλεισαν στη Βρετανία λόγω των ελλείψεων σε καύσιμα, που οφείλονται στα προβλήματα παράδοσης στη χώρα, τα οποία προκάλεσε η έλλειψη οδηγών φορτηγών.

Ο κολοσσός των υδρογονανθράκων BP ανέφερε σήμερα ότι ένας «μικρός αριθμός» πρατηρίων καυσίμων στη Βρετανία «έκλεισε προσωρινά λόγω των ελλείψεων αμόλυβδης βενζίνης και ντίζελ».

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, ιδιοκτήτης των σταθμών Esso, ανέφερε πως ένας «μικρός αριθμός» από τα 200 πρατήριά του στα σούπερ μάρκετ Tesco βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News