Business & Finance Κυριακή 10/10/2021, 13:39
BUSINESS & FINANCE

Προς εμπορικό πόλεμο Βρετανίας-Ε.Ε.;

Προς εμπορικό πόλεμο Βρετανίας-Ε.Ε.;

Φόβους ότι η Βρετανία οδεύει προς έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση γεννούν οι ενδείξεις ότι το Λονδίνο δεν αποδέχεται τις ευρωπαϊκές προτάσεις που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη για τις διευθετήσεις του Brexit

Ο υπουργός Brexit, David Frost, θα χρησιμοποιήσει μία ομιλία του την Τρίτη στην Πορτογαλία για να πει ότι η άρση της ευρωπαϊκής απαγόρευσης στα βρετανικά λουκάνικα, προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Guardian. 

Θα ζητήσει «σημαντικές» αλλαγές στην συμφωνία του Brexit, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι που η ευρωπαϊκή πλευρά είναι απίθανο να δεχθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας ήταν μέρος της συμφωνίας του Brexit που διαπραγματεύτηκε ο Boris Johnson με την Ε.Ε. και θέτει τους κανόνες για το εμπόριο και τα σύνορα στην περιοχή. Το Λονδίνο έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι πρέπει να ξαναγραφτεί, παρότι δεν έχει  περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Αιτία είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν εισάγουν βρετανικά προϊόντα στη Β. Ιρλανδία. 

Η διαμάχη μεταφέρθηκε στο Twitter, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, να γράφει: «Πραγματική ερώτηση: Θέλει  πραγματικά  η βρετανική κυβέρνηση μία συμφωνία ή μία περαιτέρω κατάρρευση των σχέσεων;». 

Τότε, ο Frost του απάντησε: «Προτιμώ να μην κάνω διαπραγματεύσεις μέσω του Twitter, αλλά αφού ο @simoncoveney άρχισε τη διαδικασία…». 

Ο Frost απέρριψε τον ισχυρισμό του Coveney ότι κάνει νέες απαιτήσεις, λέγοντας ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον ρόλο του στη διαδικασία έχουν τεθεί εδώ και τρεις μήνες. «Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγα άτομα φαίνεται ότι άκουσαν», τόνισε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News