Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Σε ιστορικό χαμηλό η επάρκεια των αποθεμάτων των αγαθών 

Οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο επιταχύνθηκαν περισσότερο του αναμενομένου

Βρετανία: Σε ιστορικό χαμηλό η επάρκεια των αποθεμάτων των αγαθών 

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τα οποία έχουν πάρει παγκόσμια διάσταση, έχουν φέρει τα αποθέματα των προϊόντων και των αγαθών στη Μεγάλη Βρετανία τον Οκτώβριο σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

Το οξύμωρο της όλης κατάστασης είναι ότι η μεγάλη αυτή υποχώρηση, καταγράφηκε σε έναν μήνα κατά τον οποίο οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο επιταχύνθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, μετά την επιβράδυνση που σημείωσαν τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Χίθροου: Οργή στις αεροπορικές για την αύξηση των χρεώσεων έως και 56% 

Ειδικότερα ο δείκτης που μετράει την επάρκεια των αποθεμάτων υποχώρησε στις -23 μονάδες, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα, ενώ ο Οκτώβριος ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο ο συγκεκριμένος δείκτης σημειώνει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. 

Παράλληλα, ο δείκτης που μετράει το ισοζύγιο των ονομαστικών πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, αναρριχήθηκε στις 30 μονάδες, από τις 11 μονάδες του Σεπτεμβρίου (χαμηλό από τον περασμένο Μάρτιο) κι έναντι εκτιμήσεων για 13 μονάδες. 

«Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την αβεβαιότητα αναφορικά με τη δημόσια υγεία σημαίνει ότι οι λιανοπωλητές δυσκολεύονται να προγραμματίσουν τον χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο οικονομολόγος της CBI, Μπεν Τζόουνς.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση Τζόνσον: Οι ελλείψεις αγαθών οδηγούν σε αύξηση των μισθών

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα πρέπει να βοηθήσει τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και θα πρέπει να ανακοινώσει τη μεταρρύθμιση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών, κατά την παρουσίαση του εξαμηνιαίου σχεδίου για τον προϋπολογισμό αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον Τζόουνς.

Από τη μεριά της, η CBI από παλαιότερα διατείνεται ότι το φορολογικό σύστημα είναι ξεπερασμένο και «τιμωρεί» τις εταιρείες που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση, ζητώντας φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News