Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στο 5,9%

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στο 5,9%

Aναθεωρήθηκε ελαφρώς o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας αύξηση 5,9%, επίπεδο που είναι ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που είχαν δημοσιευθεί στις 2 Μαρτίου, το ποσοστό ανόδου για τις τιμές καταναλωτή ήταν στο 5,8%, επίπεδο που επίσης είναι νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Στο δελτίο της η Eurostat παραθέτει τα στοιχεία ανά χώρα των εναρμονισμένων τιμών πληθωρισμού βάσει των δικών της υπολογισμών.

Ενδεικτικό της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, είναι το γεγονός ότι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε στη Γαλλία και στη Μάλτα είναι στο 4,2%, με το υψηλότερο για άλλο έναν μήνα να παρουσιάζεται στις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Εσθονία (14% και 11,6% αντίστοιχα).

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος στην Ευρωζώνη πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,3%, όταν ο εθνικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 7,2%. 

Όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο αυτή προέρχεται από την ενέργεια με 3,12%, ενώ 1,04% προέρχεται από τον κλάδο των υπηρεσιών και 0,90% από το αλκοόλ και τα είδη καπνού και 0,81% από τα βιομηχανικά προϊόντα εξαιρουμένων αυτών που σχετίζονται με την ενέργεια. 

Ευρωζώνη: Αναθεωρήθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στο 5,9%-1moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

EKT: Αναθεωρεί τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό εξαιτίας της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News