Business & Finance Πέμπτη 10/03/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

JPMorgan: H δεύτερη τράπεζα της Wall Street που αποχωρεί από την Ρωσία

JPMorgan: H δεύτερη τράπεζα της Wall Street που αποχωρεί από την Ρωσία

Μετά τη Goldman Sachs σειρά έχει η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού, να αποχωρήσει από την Ρωσία. 

«Σε συμμόρφωση με τις επιταγές των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποσύρουμε τις δραστηριότητές μας από την Ρωσία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας Τάσα Πέλιο. 

Οι δραστηριότητες της JPMorgan στην Ρωσία «περιορίζονται» αυτή τη στιγμή στην παροχή υπηρεσιών σε διεθνείς πελάτες ώστε να κλείσουν τις υπάρχουσες υποχρεώσεις, να διαχειριστούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την έκθεσή τους στην Ρωσία, σε παροχή συμβουλών και στη μέριμνα των εκεί υπαλλήλων της. 

H JPMorgan διαθέτει 200 εργαζομένους στην Ρωσία, που απασχολούνται στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής και παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 160 βρίσκονται στη Μόσχα. Η τράπεζα δεν συμπεριλαμβάνει την Ρωσία στο τοπ 20 των χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση όσον αφορά στις δραστηριότητές της. 

Λίγο νωρίτερα, η Goldman Sachs αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα της Wall Street που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Ρωσία. «Η Goldman Sachs τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις αδειοδότησης», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Ολοένα και περισσότερες τράπεζες αποχωρούν από την ρωσική αγορά, με την Credit Suisse να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή τράπεζα που αποκάλυψε το μέγεθος των δυνητικών ζημιών, συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού σε εύπορους πελάτες καθώς και της χρηματοδότησης του εμπορίου και της έκθεσή της στην επενδυτική τραπεζική. 

Την έκθεσή τους, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν αποκαλύψει και η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas. Σε ένα ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα χάσουν τα πάντα εάν η Μόσχα κατασχέσει το ενεργητικό τους και οι κυρώσεις μηδενίσουν την αξία των ρωσικών χρεογράφων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

FT: Ποια είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ρωσική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News