Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 22:09
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

FDIC: Άλμα 90% έκαναν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών το 2021

FDIC: Άλμα 90% έκαναν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών το 2021

Άλμα 90% σημείωσαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών το 2021, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι περιόρισαν κατά πολύ τα χρήματα που βάζουν στην άκρη για την κάλυψη δυνητικών πιστωτικών ζημιών, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Κατάθεσεων (FDIC).

Oι τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη ύψους 279,1 δισ.δολαρίων το 2021, αυξημένα κατά 132 δισ.δολάρια συγκριτικά με το 2020, ανακοίνωσε η FDIC. Η αύξηση αποδίδεται στην ανάπτυξη της οικονομίας και στο γεγονός ότι οι τράπεζες συρρίκνωσαν σημαντικά τις προβλέψεις για τις επισφάλειες, οι οποίες μειώθηκαν στα 163,3 δισ.δολάρια πέρυσι.

Οι τράπεζες έσπευσαν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για να αντιμετωπίσουν πιθανές επισφάλειες ήδη από την αρχή της πανδημίας. Καθώς όμως οι φόβοι τους για πιστωτικές απώλειες δεν επαληθεύτηκαν, οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν αυτά τα αποθέματα και να τα χρησιμοποιήσουν αλλού. 

Η FDIC ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες μείωσαν τις πιστωτικές τους απώλειες και στα τέσσερα τρίμηνα του 2021, με τον ρυθμό να επιβραδύνεται στο τέταρτο τρίμηνο. 

Στο τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη της τάξης των 63,9 δισ.δολαρίων, αυξημένα κατά 7,4% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2020. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου, παρουσιάζοντας πτώση 8,1%, καθώς οι τράπεζες επιβράδυναν τη μείωση των προβλέψεών τους για επισφάλειες. 

Η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών ανακοίνωσε αύξηση των κερδών. Ωστόσο, η πρόεδρος του οργανισμού Μάρτιν Γκρούενμπεργκ επέστησε την προσοχή ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους, μεταξύ των οποίων επιτοκιακές αυξήσεις και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Η Γκρούενμπεργκ σημειώνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν την ικανότητα των τραπεζών για αποπληρωμές, αναφέροντας ωστόσο ότι οι εποπτικές αρχές παρακολουθούν στενά τις επιδόσεις τους σε αυτό τον τομέα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News