Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 22:40
ΒUSINESS & FINANCE

FT: Ποια είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ρωσική αγορά

FT: Ποια είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ρωσική αγορά

Στα 10 δισ.δολάρια υπολογίζεται η έκθεση της Citigroup στην Ρωσία μέσω δανείων, κρατικού χρέους και άλλου ενεργητικού, που εν μέρει διακρατώνται από την ρωσική θυγατρική, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας. Η Citigroup έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να πωλήσει το ρωσικό τμήμα της. 

Η αποκάλυψη αυτή καταδεικνύει ότι η Citigroup είναι περισσότερο από κάθε άλλα κορυφαία τράπεζα της Wall Street εκτεθειμένη στην ρωσική αγορά, με βάση στοιχεία του τέλους του 2021. 

«Η Citi συνεχίζει να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις οικονομικές συνθήκες και θα μεταφέρει την έκθεσή της και τους κινδύνους που συνεπάγονται από αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. 

Η έκθεσή της είναι μικρή σε σχέση με τις συνολικές δραστηριότητές της, με την τράπεζα να διακρατεί συνολικά ενεργητικό αξίας 2,29 τρισ.δολαρίων στα τέλη του προηγούμενου έτους. 

Ηδη από που ανέλαβε τα ηνία η διευθύνουσα σύμβουλος Τζέιν Φρέιζερ στις αρχές του 2021 είχε θέσει σε προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής της την έξοδο από ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομενης της Ρωσίας. 

Από τις υπόλοιπες αμερικανικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά την έκθεσή της σε πιστωτικές ζημίες στην Ρωσία στα 650 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 134 εκατ. δολάρια απορρέουν από παράγωγα και 177 εκατ.δολάρια από δάνεια και δανειακές υποχρεώσεις. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η συνολική έκθεσή της στην ρωσική αγορά ανερχόταν στα 414 εκατ.δολάρια με βάση στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2021. 

Αναφορικά με τις JPMorgan Chase και Bank of America, καμία από τις δύο δεν συμπεριλαμβάνει την Ρωσία μεταξύ των 20 κορυφαίων αγορών της για χρηματοικονομική έκθεση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News