BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε τις αντιστάσεις των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε τις αντιστάσεις των 800 μονάδων

Στις ισχυρές αντιστάσεις των 800 μονάδων υπέκυψε, για ακόμη μία φορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απέδειξε ότι χρειάζεται περισσότερα καύσιμα προκειμένου να αντισταθμίσει τις διορθωτικές κινήσεις των εισηγμένων.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 2%, τελικά έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 792,31 μονάδες, έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 790 μονάδες και ως υψηλό ημέρας τις 802,70 μονάδες.

Το πρόβλημα, σε ακόμη μία συνεδρίαση, ήταν ότι η αγορά δεν άντεξε την πίεση των 800 μονάδων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση πολιορκίας του τεχνικού σημείου να στεφθεί εκ νέου από αποτυχία, μην επιτυγχάνοντας την πολυαναμενόμενη διάσπαση.

Απόρροια αυτής της εξέλιξης ήταν η διατήρηση της στασιμότητας των τελευταίων ημερών, η οποία εδράζεται αφενός στην προσπάθεια αφομοίωσης των κεκτημένων αφετέρου στην αγοραστική κόπωση των επενδυτών.

Τραπεζικό «ξεφούσκωμα»

Φυσικά, στο «ξεφούσκωμα» του Γενικού Δείκτη σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο τραπεζικός κλάδος, τα κέρδη του οποίου από το +4,50% περιορίστηκαν τελικά στο +0,95%, με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει στο όριο των 515 μονάδων. 

Μάλιστα, οι πωλητές έβαλαν στο στόχαστρο τόσο τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς όσο και τη μετοχή της Attica Bank, οι οποίες παρουσίασαν ισχυρές απώλειες της τάξης του 5% και του 3%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +3,24% 0,994 ευρώ
  • Attica Bank -2,74% 0,213 ευρώ
  • Eurobank +2,04% 0,5898 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,66% 2,13 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,08% 1,215 ευρώ

Νέο άλμα για τον Ελλάκτορα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα την επαν-εμφάνιση αρκετών πωλητών, οι οποίοι στοχοποίησαν κυρίως τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-1,57%) και ΟΤΕ (-1,87%).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για ακόμη μία ημέρα ξεχώρισε η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, καταράφοντας αύξηση κατά 5%. Κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν, από την πλευρά τους, και οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+2,60%), Τέρνα Ενεργειακή (+3,54%) και Γρ. Σαράντης (+2,07%).

Συνολικά, ο τζίρος των συναλλαγών υπερέβη τα 107 εκατ. ευρώ, καθώς άλλαξαν χέρια περισσότερα από 58 εκατ. τεμάχια. 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς άγγιξε τα 52,5 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΤΕ -1,87% 17,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,66% 16,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +3,24% 14,1 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil -0,67% 9,6 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,08 7,6 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank +3,24% 14,1 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +2,04% 11,7 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +0,66% 8,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -5,08% 6 εκατ. τεμάχια 
  • ΜΙΓ 0% 3,7 εκατ. τεμάχια

Η κίνηση μέχρι το τέλος του 2020

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα, εμφανίζεται αρκετά διστακτικό ως προς την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες προσέγγισής του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η «αδυναμία» αποδίδεται στην αναγκαία διόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη μαζική έλευση ξένων κεφαλαίων και την αγοραστική εκτίναξη, η οποία έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10 μηνών.

Ωστόσο, μέσα στις υπόλοιπες δύο περίπου χρηματιστηριακές εβδομάδες, οι οποίες απομένουν μέχρι το τέλος του 2020, δεν αποκλείεται η Λεωφόρος Αθηνών να βρει τα κατάλληλα στηρίγματα και να ξεπεράσει τις αντιστάσεις των 800 μονάδων. «Είναι ένα εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών οίκων αναμένουν ένα εντυπωσιακό rebound της ελληνικής αγοράς κατά τη διάρκεια του 2021, θεωρώντας ότι ούσα μία από τις πλέον πληττόμενες της πανδημίας, θα λάβει και τη μεγαλύτερη ώθηση από τη διανομή των εμβολίων και την σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα. Την ίδια ώρα, η διεθνής συγκυρία, με την σταθερή υποχώρηση του δολαρίου, ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και το Χ.Α. -εξέλιξη άκρως θετική για τον Γενικό Δείκτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News