BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αποφασισμένο να κρατήσει τις 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Αποφασισμένο να κρατήσει τις 800 μονάδες

Αποφασισμένο να διασπάσει τις αντιστάσεις των 800 μονάδων εμφανίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να διατηρούν το πόδι στο γκάζι, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο και από τα θετικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,93% και διαμορφώνεται στις 802,54 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 791,85 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 802,70 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (787 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ήδη κερδίζει 15 μονάδες. 

Το θετικό momentum, πέραν των εγχώριων παραγόντων, σε μεγάλο βαθμο οφείλεται και στο διεθνές κλίμα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται σε υψηλό 10 μηνών και να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 1%, μετά την είδηση περί προόδου στις διαπραγματεύσεις για το εμπορικό διαζύγιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τραπεζικό ράλι 4,5%

Φυσικά, κάθε ανοδική κίνηση στον Γενικό Δείκτη συνοδεύεται από ισχυρά κέρδη στον τραπεζικό κλάδο, μια τάση η οποία έχει κυριαρχήσει απόλυτα τις τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α. Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση η σημερινή ημέρα, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 4,50% και ενισχύεται στο επίπεδο των 532 μονάδων. 

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας συγκαταλέγεται η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του 1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, επίπεδο το οποίο αγνοούταν εδώ και αρκετούς μήνες. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς δίνει «μάχη» για την ανάκτηση του επιπέδου του 1,30 ευρώ, επίσης το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +6,46% 1,025 ευρώ
  • Attica Bank +2,28% 0,224 ευρώ
  • Eurobank +4,57% 0,6044 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,44% 2,21 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,13% 1,2945 ευρώ

Νέο άλμα για τον Ελλάκτορα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στον Γενικό Δείκτη. Από τις εισηγμένες, πάντως, ξεχωρίζει η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καταράφοντας αύξηση κατά 5,83%. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν, από την πλευρά τους, και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Fourlis και Coca-Cola. 

Συνολικά, αυτή την ώρα, ο τζίρος των συναλλαγών υπερβαίνει τα 45 εκατ. ευρώ, καθώς μέσα στο πρώτο τρίωρο έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 23 εκατ. τεμάχια. 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ ακόμη 15 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αγγίζει τα 53,1 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Alpha Bank +6,46% 7,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,23% 6,4 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,44% 6 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +1,42% 4,8 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +1,92% 3,8 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank +6,46% 7,5 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +4,57% 5,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +1,13% 2,8 εκατ. τεμάχια 
  • Εθνική Τράπεζα +4,44% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ +2,81% 1,3 εκατ. τεμάχια

Η κίνηση μέχρι το τέλος του 2020

Tο Χρηματιστήριο Αθηνών, σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες, εμφανίζεται αποφασισμένο να διασπάσει την αντίσταση των 800 μονάδων και να αφήσει πίσω τη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Σ’ αυτό φαίνεται ότι βοηθούν και τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν μικρότερο έλλειμμα στο 11μηνο του 2020 -σε σχέση με ό,τι αναμενόταν- καθώς και μικρότερη επίδραση του β’ lockdown στις επιδόσεις του Νοεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω επέρχονται ως συνέχεια του θετικού κλίματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά, μετά τη μαζική έλευση ξένων κεφαλαίων και την αγοραστική εκτίναξη, η οποία έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10 μηνών. Οι αναλυτές, ως εκ τούτου, δεν αποκλείουν η Λεωφόρος Αθηνών να αποχαιρετίσει το 2020 από επίπεδα, τα οποία έχουμε να δούμε από τον περασμένο Ιανουαρίου – Φεβρουάριο.

«Είναι ένα εγχείρημα που είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς συνεχίζονται οι ροές νέων κεφαλαίων, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ήδη καταγράφει βραχυχρόνιες υπεραποδόσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών οίκων αναμένουν ένα εντυπωσιακό rebound της ελληνικής αγοράς κατά τη διάρκεια του 2021, θεωρώντας ότι ούσα μία από τις πλέον πληττόμενες της πανδημίας, θα λάβει και τη μεγαλύτερη ώθηση από τη διανομή των εμβολίων και την σταδιακή επαναφορά στην ομαλότητα. Την ίδια ώρα, η διεθνής συγκυρία, με την σταθερή υποχώρηση του δολαρίου, ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και το Χ.Α. -εξέλιξη άκρως θετική για τον Γενικό Δείκτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News